ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Απόδοση ΦΠΑ μόνο αν έχει εισπραχθεί

Σε εφαρμογή από 1η Οκτωβρίου

ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Απόδοση ΦΠΑ μόνο αν έχει εισπραχθεί

​Ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να δώσει η απόφαση για καταβολή του ΦΠΑ μόνο εφόσον αυτό έχει εισπραχθεί.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος αναμέν��ται να ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2015.

Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη στη Βρετανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα με όριο τις 500.000 ευρώ, το οποίο μπορεί να αυξηθεί στα 2 εκατ. ευρώ υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, η καταβολή του ΦΠΑ θα γίνεται μετά την είσπραξή του. Έτσι, επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο από 500.000 ευρώ θα μπορούν να αναβάλουν την καταβολή του ΦΠΑ μέχρι τη στιγμή που θα το πληρώσουν οι πελάτες τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο καθεστώς θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση και αν μια επιχείρηση αποφασίσει να το εφαρμόσει θα υπάρχει ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής ενός έτους. Για να διασφαλιστεί μάλιστα η εφαρμογή του, το νέο καθεστώς προβλέπει ότι τόσο ο προμηθευτής, όσο και ο πελάτης θα πρέπει να καταγράφουν επαρκώς τις πραγματικές ημερομηνίες πληρωμής, καθώς και τον τρόπο πληρωμής.

Επίσης οι πελάτες των επιχειρήσεων που επιλέγουν να υπαχθούν στο νέο καθεστώς, θα αναβάλλουν την έκπτωση του ΦΠΑ έως τον χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιείται η πληρωμή τιμολογίων των προμηθευτών τους.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top