Αυτές είναι δουλειές: Τι μισθό παίρνουν οι πρόεδροι των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών;

Έγγραφη απάντηση Σταϊκούρα στην Βουλή

Αυτές είναι δουλειές: Τι μισθό παίρνουν οι πρόεδροι των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών;

Διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από αίτημα του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, τα στοιχεία που αφορούν στις αμοιβές των προέδρων, αντιπροέδρων και μελών των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

Σύμφωνα με την έγγραφη απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, οι αμοιβές όλων των παραπάνω, υπέστησαν τις μειώσεις που επήλθαν με τους νόμους του 2010 και του 2012, ενώ από 1.1.2013 έχουν εφαρμογή και οι διατάξεις του ν. 4093/2012 σύμφωνα με τις οποίες, το ανώτατο όριο αποδοχών γενικού γραμματέα Υπουργείου διαμορφώθηκε στα 4.750 ευρώ μηνιαία και για τους προέδρους, αντιπροέδρους και μέλη των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, οι αμοιβές δεν μπορεί να ξεπερνούν το όριο αυτό. Με απλά λόγια, πρόεδροι, αντιπρόεδροι και μέλη των ΑΔΑ, παίρνουν (μετά τις μειώσεις) μισθούς μικρότερους των 4.750 ευρώ (δεν τα λες και λίγα σε καιρούς κρίσης)!!!

Λίγα λόγια για τις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές:

Οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές αποτελούν διοικητικές υπηρεσίες οι οποίες έχουν τα εξής κύρια χαρακτηριστικά:

-Αποτελούν κρατικά όργανα, που εκφεύγουν όμως του ιεραρχικού ελέγχου ή της εποπτείας της κεντρικής διοίκησης και υπόκεινται μόνο σε δικαστικό έλεγχο νομιμότητας. Έτσι, δεν υπέχουν υποχρέωση υπακοής έναντι των οργάνων της εκτελεστικής λειτουργίας.

-Τα μέλη τους διαθέτουν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία αντίστοιχη με αυτή των δικαστών. Προσωπική ανεξαρτησία σημαίνει ότι δεν λαμβάνουν εντολές και δεσμεύονται από το νόμο, ενώ λειτουργική σημαίνει ότι τα άλλα όργανα του κράτους δεν μπορούν να παρέμβουν στον τρόπο με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους.

-Διαθέτουν ευρείες αποφασιστικές αρμοδιότητες (ιδίως κανονιστικές και κυρωτικές) με αντικείμενο τη ρύθμιση ζωτικών και ευαίσθητων τομέων της πολιτικής, οικονομικής και γενικά κοινωνικής ζωής. Επιπλέον, οι αποφάσεις τους λειτουργούν δεσμευτικά για τα υπόλοιπα κρατικά όργανα.

Ποιες είναι

1. Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)

2. Συνήγορος του Πολίτη

3. Εθνικό Συμβούλι�� Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ)

4. Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ)

5. Η Αρχή Διασφάλισης του απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)

6. Εθνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

7. Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

8. Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)

9. Επιτροπή Ανταγωνισμού

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top