Τι σημαίνει για την τσέπη σας η μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης;

Από τις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

​Μικρή μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέρνει η τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή για τη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η οποία και θα ισχύσει από την πρώτη μέρα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μείωση του ΕΦ�� θα έχει σαν συνέπεια και τη μείωση από 12 έως 13 λεπτά το λίτρο στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Έτσι, με βάση τα σημερινά δεδομένα της διεθνούς τιμής πετρελαίου, το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται στην τιμή των περίπου 1,10 έως 1,12 ευρώ ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι για την αγορά χιλίων λίτρων πετρελαίου η εξοικονόμηση των νοικοκυριών υπολογίζεται σε 120 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι παρά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, θα διατηρηθεί και φέτος το επίδομα θέρμανσης και μάλιστα με τα περσινά κριτήρια και δεδομένα. Έτσι, τα τουλάχιστον 500.000 νοικοκυριά που αναμένεται να λάβουν επίδομα θέρμανσης θα επιδοτηθούν με 0,35 ευρώ ανά λίτρο που σημαίνει ότι το πραγματικό κόστος για ένα επιδοτούμενο νοικοκυριό θα διαμορφωθεί στα 0,75 έως 0,77 ευρώ ανά λίτρο.

Όπως έγραψε και το star.gr σύμφωνα με την τροπολογία, ο ΕΦΚ μειώνεται από 330 ευρώ το χιλιόλιτρο, σε 230 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Στόχος της μείωσης αυτής είναι η φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης και η αύξηση της κατανάλωσης.

Τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί και φέτος με βάση τα εξής κριτήρια:

Εισοδηματικά κριτήρια:

- Άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ
- Έγγαμοι έως 40.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
- Μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Περιουσιακά κριτήρια:
- Άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας
- Έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας
- κατοχή αυτοκινήτου έως 3.000 κυβικών.

Το ποσό της επιδότησης, ωστόσο, ανά νοικοκυριό γίνεται για συγκεκριμένη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης η οποία εξαρτάται από τη γεωγραφική και κλιματική ζώνη που ζει το νοικοκυριό. Η χώρα χωρίστηκε σε τέσσερις ζώνες και οι επιδοτούμενες ποσότητες πετρελαίου ανά ζώνη είναι οι εξής:

- 3.000 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α” ζώνη (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας)
-1.800 λίτρα για τους κατοίκους των νομ��ν που ανήκουν στη Β” ζώνη (Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου)
- 960 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ” Ζώνη (Νομοί Αττικής −εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού−, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας)
-600 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Δ” Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης).

Για παράδειγμα, ο κάτοικος της Αττικής δικαιούται επίδομα θέρμανσης ύψους 336 ευρώ (960 λίτρα επί 0,35 ευρώ ανά λίτρο). Το 25% του επιδόματος μπορεί να προκαταβληθεί ενώ όλη η διαδικασία της αίτησης γίνεται ηλεκτρονικά μέσω taxisnet.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top