Δεν έχω να πληρώσω τον ΕΝΦΙΑ: Τι κάνω για να αποφύγω την κατάσχεση και την ποινική δίωξη;

«Σωτήριες» οδηγίες για οικονομικά α��ύναμους φορολογούμενους

Αν δεν έχετε φράγκο για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ, αν αδυνατείτε ακόμη και να δανειστείτε προκειμένου να πληρώσετε τον νέο φόρο για το ακίνητο σας, μην σκάτε… υπάρχει λύση για να διώξετε από πάνω σας αυτό το βάρος.

Πως μπορώ να αποφύγω κατασχέσεις και ποινική δίωξη;

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας αναλαμβάνει πρωτοβουλία και παρεμβαίνει αποφασιστικά στο κρίσιμο πρόβλημα που έχει προκαλέσει σε σημαντικό μέρος της κοινωνίας ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων(ΕΝΦΙΑ), συνδράμοντας, με πρακτικές οδηγίες και τυποποιημένα υποδείγματα προσφυγών, τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, στην αποτελεσματική και έγκαιρη άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Οι οδηγίες απευθύνονται αποκλειστικά στα πρόσωπα που λόγω της οικονομικής αδυναμίας στερούνται της δυνατότητ��ς να ορίσουν δικη,γόρο και αφορούν στις άμεσες νομικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι πολίτες αυτοί προκειμένου να ασκήσουν εμπροθέσμως και παραδεκτώς.

Τα βήματα:

1) Άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής κατά των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ μέχρι τις 30/09/2014. (Οι οδηγίες του ΔΣΑ θα σας βοηθήσουν να την κάνετε, συμπληρώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία).

2) Μέσα σε 60 ημέρες πρέπει η πολιτεία να έχει απαντήσει. Αν δεν έχει απαντήσει τότε αυτό σημαίνει ότι η προσφυγή απορρίφτηκε. Σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πάει να κάνει δικαστική προσφυγή. Μετά από πρωτοβουλία του ΔΣΑ ο ιδιοκτήτης έχει την δυνατότητα να ζητήσει από το Δικαστήριο τον αυτεπάγγελτο διορισμό δικηγόρου στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης του ευεργετήματος της πενίας. Στην περίπτωση που του αναγνωριστεί το ευεργέτημα, η πολιτεία στην συνέχεια θα του διορίσει δικηγόρο και δεν θα πληρώσει και το παράβολο.

Ποιος θεωρείται οικονομικά αδύναμος φορολογούμενος;

Οικονομικά αδύναμος φορολογούμενος, είναι αυτός βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, είναι εκείνος που στην περίπτωση που καταβάλλει τον ΕΝΦΙΑ, δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες διαβίωσης (στέγαση, τροφή, θέρμανση).

«Ο καθένας ξέρει το οικονομικό του πλαίσιο, και θα ελεγχθεί για αυτό» επεσήμανε στην εκπομπή του STAR Live U, η δικηγόρος και γγ του ΔΣΑ Χ.Κουντούρη, επισημαίνοντας ότι ο ΔΣΑ απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και όχι μόνο στους ιδιοκτήτες ακινήτων που ζουν στην Αθήνα

Σημειώνουμε, ότι σε άλλες ευρωπαϊκές νομοθεσίες, όπως π.χ στη Γαλλία, ο αντίστοιχος κώδικας φορολογικών διαδικασιών προβλέπει ότι «η διοίκηση μπορεί να χορηγήσει στον φορολογούμενο, ύστερα από αίτησή του, ολικές ή μερικές απαλλαγές άμεσων φόρων που βεβαιώνονται σε τακτή βάση εφόσον ο φορολογούμενος βρίσκεται σε αδυναμία να πληρώσει εξαιτίας ένδειας ή απορίας κλπ». Επίσης στη Γερμανία, έχει θεσμοθετηθεί ένα ελάχιστο χρηματικό όριο κάτω από το οποίο απαγορεύεται να κατέλθει το ποσό που απομένει στο ετήσιο εισόδημα του φορολογούμενου προκειμένου να μην διακυβεύεται η ύπαρξη και η αξιοπρεπής διαβίωση του ιδίου και της οικογένειας του.

Ολόκληρος ο Οδηγός άσκησης της ενδικοφανούς προσφυγής και της «αίτησης χορήγησης του ευεργετήματος πενίας», με λεπτομερείς αναφορές και πληροφορίες για τα δικαιώματα των πολιτών, τις προϋποθέσεις άσκησης τους καθώς και τα τυποποιημένα έντυπα-υποδείγματα προσφυγών είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα του ΔΣΑ (www.dsa.gr).

ΒΙΝΤΕΟ STAR LIVE U

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top