ΔΝΤ: Κατασχέστε τις περιουσίες όσων χρωστούν στο Δημόσιο

Αμφισβητεί ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για τις εισπράξεις οφειλών

​Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΔΝΤ όσον αφορά στις εισπράξεις των οφειλών και των χρεών προς Ασφαλιστικά Ταμεία και εφορία, εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος που έχει βάλει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Επιμένει λοιπόν στην πρότασή της για εισαγωγή εισπρακτικών εταιρειών για χρέη ακόμα και κάτω απ�� τις 5.000 ευρώ προς τα Ταμεία, το σύνολο των οποίων υπολογίζεται σε 8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ απαιτεί την απλοποίηση της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία και την ενεργοποίηση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών κατασχέσεων.

Ο εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ, Πάτρικ ντε Μετς, σε έκθεσή του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το όλο εγχείρημα των ρυθμίσεων για την είσπραξη των οφειλών έχει αποτύχει, αντίθετα όμως το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), στο οποίο έχουν μεταφερθεί χρέη ύψους 10,59 δισ. ευρώ από συνολικά 210.260 οφειλέτες υποστηρίζει ότι οι στόχοι που έχει επιβάλει η τρόικα έχουν επιτευχθεί.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι διαβεβαιώσεις αυτές από την πλευρά του ΚΕΑΟ δεν πείθουν το ΔΝΤ που απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση:

Συμψηφισμό επιστροφών με ληξιπρ��θεσμες οφειλές.
Θέσπιση νομοθεσίας η οποία να παρέχει στο ΚΕΑΟ πρόσβαση στα στοιχεία των εφοριών, ώστε να κρίνονται οι προοπτικές εισπραξιμότητας της οφειλής.
Κατάσχεση χρημάτων από λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικών κατασχέσεων εις χείρας τρίτων.
Συγκρότηση τηλεφωνικού κέντρου για μία πρώτη επικοινωνία με οφειλέτες.
Πρόσληψη εξωτερικών εταιρειών για μικρά χρέη, πιθανότατα έως 15.000 ευρώ. Οι εταιρείες θα εκδίδουν επιστολές και θα επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους οφειλέτες.
Απλοποιημένες διαδικασίες δέσμευσης του μισθού των οφειλετών του ΟΓΑ, του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top