Αποκάλυψη STAR : Στα τέλη Οκτωβρίου το πόρισμα για τη διαδοχική ασφάλιση

Αποκατάσταση της αδικίας για όσους άλλαξαν ασφαλιστικό φορέα

Αποκάλυψη STAR : Στα τέλη Οκτωβρίου το πόρισμα για τη διαδοχική ασφάλιση

Μία μεγάλη αδικία εξετάζεται να αποκατασταθεί για ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση. Πάνω από 100 χιλιάδες ασφαλισμένοι φαίνεται ότι «τιμωρούνται» επειδή άλλαξαν ασφαλιστικό φορέα και συνταξιοδοτούνται αργότερα από τους υπόλοιπους.

Τον Δεκέμβριο του 2013 το ΙΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο η οποία αφορούσε ασφαλισμένους στο σχήμα ΙΚΑ- ΟΑΕΕ- ΙΚΑ ή ΙΚΑ- άλλος ασφαλιστικός φορέας- ΙΚΑ. Η εγκύκλιος αναιρεί τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης που ισχύει για όσους ασφαλισμένους ήταν από την αρχή έως το τέλος σε ένα μόνο ταμείο.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει χρόνο ασφάλισης μόνο στο ΙΚΑ μπορεί να πάρει σύνταξη στα 58 ή αν είχε τον ίδιο χρόνο ασφάλισης μόνο στον ΟΑΕΕ μπορεί να πάρει σύνταξη στα 60. Αν είχε διαδοχική ασφάλιση όμως θα συνταξιοδοτηθεί στα 62!

Αδικία υπάρχει ανάμεσα σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από 50 ετών ενώ στον ΟΑΕΕ το χαμηλότερο έτος συνταξιοδότησης είναι το 60ο έτος.

Ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος δηλώνει στο Star ότι «με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται και περιπτώσεις όπου ήδη είχαν εκδοθεί συνταξιοδοτικές αποφάσεις αλλά και αιτήματα που είχαν κατατεθεί πριν την έκδοση εγκυκλίου. Κάποιες συνταξιοδοτικές αποφάσεις ανακλήθηκαν και οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν στις τοπικές συνταξιοδοτικές επιτροπές. Έχει συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να εκδώσει πόρισμα μέχρι τέλος Οκτωβρίου».

Σήμερα το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τα στοιχεία του συστήματος « Ήλιος» που καταγράφει τον συνταξιοδοτικό χάρτη της χώρας. 1 στους 4 λαμβάνει σύνταξη 500 ευρώ, ενώ μαζί με την επικουρική το μέσο εισόδημα από συντάξεις είναι 946 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2,6 εκατομμύρια άτομα, ενώ η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις ανήλθε σε 2,3 δις ευρώ

«Το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται ως πελατειακό εργαλείο για άγρα ψήφων. Είναι εθνικό ζήτημα που απαιτεί σοβαρότητα και όχι πολιτική μυωπία την οποία πληρώνουμε ακριβά μέχρι και σήμερα» διαμηνύει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Στο σύστημα φαίνεται ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν 4 συμπολίτες μας που εισπράττουν νόμιμα 10 συντάξεις και 6 που δικαιούνται... 9 συντάξεις έκαστος!

ΔΕΙΤΕ BINTEO

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top