Έπεσαν οι υπογραφές και ξεκινούν άμεσα 5 μεγάλα έργα

Χαρδούβελης: Επιστρέφουμε σε ανάπτυξη το γ' τρίμηνο του 2014

Έπεσαν οι υπογραφές και ξεκινούν άμεσα 5 μεγάλα έργα
Την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο του 2014 έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στο πλαίσιο της τελετής για την υπογραφή των δανείων ύψους 815 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τις μεταφορές και την ενέργεια.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ενώ μίλησε για μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες που έχει ανάγκη η χώρα ώστε να αυξηθούν τα εισοδήματα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι τα εργοτάξια απασχολούν 10.000 εργαζόμενους, ενώ ζήτησε τη στήριξη της ΕΤΕπ και για νέα έργα όπως η επέκταση του Μετρό.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης στάθηκε στη διασύνδεση του συνόλου των νησιών με την ηπειρωτική χώ ρα με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, δεσμεύτηκε πως η τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ότι «μόνο με τέτοιες επενδύσεις μπορεί να ανακάμψει η οικονομία» και εκτίμησε ότι και οι 5 συμβάσεις «θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους και μετά την έναρξη λειτουργίας τους».

Ποια είναι τα 5 έργα των συμβάσεων

• Ολοκλήρωση του άξονα Πάτρα- Αθήνα- Θεσσαλονίκη. Το δάνειο ύψους 300 εκατ. θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων μήκους 239 χλμ. και μικρότερα έργα αναβάθμισης υφιστάμενων αυτοκινητοδρόμων σε μήκος 434 χλμ. πάνω στον κύριο άξονα. Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία δόση από τη χρηματοδοτική διευκόλυνση ύψους 650 εκατ. ευρώ που παρέχει η ΕΤΕπ για την επανεκκίνηση των κατασκευαστικών έργων στους αυτοκινητοδρόμους.

Μετρό Θεσσαλονίκης (χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ) για την επέκταση του δικτύου προς την Καλαμαριά. Η ΕΤΕπ έχει ήδη συγχρηματοδοτήσει τη βασική γραμμή του μετρό της Θεσσαλονίκης με προηγούμενα δάνεια συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (180 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία δόση από χρηματοδοτική διευκόλυνση συνολικού ύψους 415 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την επέκτασή του που θα δώσει τη δυνατότητα για περίπου 186.000 νέες συνδέσεις στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων. Σήμερα υπεγράφη δανειακή σύμβαση ύψους 65 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ θα φθάσει στα 130 εκατ. Αφορά τη διασύνδεση των νησιών Σύρου, Τήνου, Μυκόνου και Πάρου με το διασυνδεδεμένο σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας, οι συμβάσεις για την κατασκευή ��ης οποίας υπεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα. Με το έργο βελτιώνεται η αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης των νησιών, ενισχύεται ο τουρισμός, μειώνεται το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η επιβάρυνση των καταναλωτών, ενώ διευκολύνεται η απορρόφηση «πράσινης» ενέργειας από τα νησιά.

Κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης, που θα υποστηρίξει τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο της ΔΕΗ, καθώς και τη σύνδεση Νέα Μάκρη- Πολυπόταμος και μια σειρά μικρότερων έργων μεταφοράς. Η δανειακή σύμβαση φθάνει στα 70 εκατ. ευρώ και θα ακολουθήσει δεύτερη, ισόποση στήριξη από την ΕΤΕπ για τα συγκεκριμένα έργα.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top