«Εργάνη»: Το 7,69% αμείβεται με τον κατώτατο μισθό

Σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας βλέπει ο υπουργός

«Εργάνη»: Το 7,69% αμείβεται με τον κατώτατο μισθό

​Το 7,69% του συνόλου των 1.371.450 μισθωτών της χώρας αμείβεται με τον κατώτατο μισθό σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, μέσα από το σύστημα «Εργάνη».

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε ως «αυταπάτη» το να πιστεύει κάποιος ότι με την αύξηση των μισθών στα προ μνημονίου επίπεδα θα ξαναγυρίσουμε αυτόματα και σε συνθήκες προ κρίσης, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα κλονίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα οδηγήσει σε εκτίναξη της ανεργίας.

Ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θέλει μια ανάπτυξη βασισμένη σε χαμηλούς μισθούς και στη συρρίκνωση του εργατικού κόστους.

«Για τον λόγο αυτό πρόσφατα δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Ο νέος μηχανισμός, υιοθετώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σύμφωνα με τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα, θα διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό ύστερα από κοινωνική διαβούλευση, λαμβάνοντας όμως υπόψη – και για πρώτη φορά στην Ελλάδα – τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας», είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», τον Αύγουστο οι προσλήψεις εμφάνισαν θετικό πρόσημο, παρά το γεγονός ότι συνήθως ο μήνας αυτός παρουσιάζει αρνητικές επιδόσεις.

Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης τον Αύγουστο ήταν κατά 1.311 θέσεις περισσότερες από τις απολύσεις.

Συνολικά στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014, δημιουργήθηκαν 190.883 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας σε σχέση με πέρσι που είχαν δημιουργηθεί 102.580 θέσεις, ενώ θεωρείται η υψηλότερη επίδοση αντίστοιχου οκταμήνου από το 2001.

Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας, τονίζοντας ότι έχει αρχίσει η αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top