Υποβαθμίζουν την συνάντηση πριν καλά καλά ξεκινήσει - Oι θέσεις της τρόικας στο Παρίσι

«Αποφύγετε τις μονομερείς ενέργειες» προειδοποιούν κοινοτικοί αξιωματούχοι

​Απροθυμία επικρατεί από πλευράς τρόικας για τη διεξαγωγή ουσιαστικών συζητήσεων αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι, καθώς οι δανειστές βάζουν όρια και θέτουν ζήτημα ουσίας και διαδικασίας, αρνούμενοι «επαναδιαπραγμάτευση των στόχων του προγράμματος».

Συγκεκριμένα κοινοτικοί αξιωματούχοι κοντά στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος ενημέρωσαν τον τύπο στις Βρυξέλλες ότι η συνάντηση στο Παρίσι δεν μπορεί να υπερβεί τους κανόνες που ορίζονται από την διαδικασία «είναι απλά προπαρασκευαστική» και δεν αποτελεί «ούτε επίσημο έλεγχο, ούτε συνάντηση επαναδιαπραγμάτευσης».

Αξιωματούχος ΕΕ δήλωσε χαρακτηριστικά: «αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν με την αποστολή της Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ και παρουσία των ανθρώπων του ΔΝΤ στον προσδιορισμό των θεμάτων που θα τεθούν κατά τον 5ο έλεγχο του 2ου ελληνικού προγράμματος, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα μετά το 2ο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου».

"Δεν κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση"

Στο ερώτημα της “Real” για το «πως θα αντιδράσει η πλευρά της ΕΕ στην περίπτωση που η ελληνική πλευρά θέσει ζήτημα στόχων, όπως για παράδειγμα ύψους απολύσεων, πρωτογενών πλεονασμάτων, κάλυψης δημοσιονομικού κενού, ή παράτασης για την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων περιλαμβανομένων αυτών για τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς, την αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό και λοιπές εκκρεμότητες», ο αξιωματούχος απάντησε: «επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος δεν μπορεί να γίνει σε προπαρασκευαστική συνάντηση για τον 5ο έλεγχο. Αυτή η φάση του ελληνικού προγράμματος είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της και οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ακριβώς ποιες είναι οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει».

"Ανοιχτή η μείωση συντελεστών"

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «στα θέματα που αναφέρετε οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και δεν γνωρίζω για καμία πρόθεση της Αθήνας να υπαναχωρήσει». Σε σχέση με το εσωτερικό φορολογικό μίγμα ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «αυτό αποτελεί ζήτημα εσωτερικών επιλογών και το κλιμάκιο της ΕΕ έχει αντικείμενο να πιστοποιεί αν οι υπολογισμοί και οι προσδοκίες των αρχών είναι αξιόπιστες». Σημείωσε όμως ότι «σε περίπτωση που οι αρχές αποφασίσουν να μειώσουν κάποιους συντελεστές, ο��είλουν να προσδιορίσουν ακριβώς από που θα κάνουν αναπλήρωση».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών θα συζητηθούν εκτενώς στην τακτική αποστολή ελέγχου τον Σεπτέμβρη. Η τρόικα εμφανίζεται θετική στη μείωση των συντελεστών των καυσίμων σε συνδυασμό με την πάταξη της λαθρεμπορίας και σε επαναπροσδιορισμούς στη φορολογία των φυσικών προσώπων, «αρκεί η κυβέρνηση να εντοπίσει και να αποδείξει ότι έχει επαρκή μαξιλάρια για την περίπτωση που κάτι πάει στραβά». Εν ολίγοις λένε πως θα δεχθούν μειώσεις με εναλλακτικές, όχι όμως αυξημένες προσδοκίες εσόδων ελέω κατανάλωσης - κάτι που απέδειξαν και με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (η κυβέρνηση έβαλε στην άκρη 150 εκ ευρώ ως ασφάλεια για να υποστηρίξει το μέτρο)

"Αποφύγετε τις μονομερείς ενέργειες"

Αν η ελληνική πλευρά αποφασίσει να νομοθετήσει μόνη της, κάτι που ουδείς στις Βρυξέλλες θεωρεί πως αποτελεί ψύχραιμη επιλογή, τότε αυτή η κίνηση μπορεί να καθυστερήσει εξαιρετικά τις κανονικές διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου. “Κανείς δεν θέλει να περνάει μήνες χωρίς αποτέλεσμα, αλλά όπως ξέρετε ο όγκος των θεμάτων είναι τέτοιος που ο έλεγχος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι σύντομος”, αναφέρουν κύκλοι της Κομισιόν. Οι ίδιοι κύκλοι γνωμοδοτούν πως μονομερής νομοθέτηση ισοδυναμεί με υπαναχώρηση από προαπαιτούμενα, άρα ο έλεγχος δεν θα μπορεί να κλείσει.

"Συζήτηση για το χρέος το 2015"

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να γίνει πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος, εκταμιευθεί η τελευταία δόση και τα κράτη μέλη έχουν στα χέρια τους απτές ενδείξεις για το πως θα κινηθεί η ελληνική πλευρά από το 2015 και μετά.

Πηγές κοντά στον έλεγχο υποστηρίζουν ότι: πρώτα πρέπει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό 2015, 2016, 2017, μετά να παρουσιαστεί χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων, στη συνέχεια να προσδιοριστεί το πως θα κλείσει το κενό στη χρηματοδότηση ύψους 14 δις (με όποιον τρόπο και αν αυτό γίνει), να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών, να προγραμματιστεί και να ολοκληρωθεί η χρηματοδότησ�� τους, και τέλος τα κράτη μέλη να αποφασίσουν αν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον μειώσεις επιτοκίων και αναδιάρθρωση ως “συμπληρωματική επιβράβευση”.Τίποτα όμως από αυτά δεν μπορεί να κλείσει ή να συμφωνηθεί στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα.

Ανοιχτά μέτωπα

Επιπλέον, η τρόικα έρχεται στη συνάντηση με μια μεγάλη ατζέντα με πολλές εκκρεμότητες γνωστές από τις αρχές του καλοκαιριού:

-η επερχόμενη αναθεώρηση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος το φθινόπωρο. Η τρόικα εκτιμά ότι το σύστημα δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε δίκαιο. “Τα ταμεία είναι πάρα πολλά και μη βιώσιμα. Το σύστημα εισφορών απόδοσης δεν είναι δίκαιο για κανέναν”.

-η αγορά εργασίας με την τρόικα να κάνει λόγο για έλεγχο αποτελεσματικότητας της προηγούμενης συμφωνίας για τις ομαδικές απολύσεις.

-Το εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα των κόκκινων δανείων - οι εταίροι γνωρίζουν ότι το 30% αυτόν ανήκει σε στρατηγικούς defaulters και ζητούν νέα διευκόλυνση των πλειστηριασμών

-Το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας σε επίπεδο χονδρική και λιανικής, σε όλες τις μορφές ενέργειας,

-Η επισκόπηση της προόδου στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων,

-Τα λουκέτα, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι εκκαθαρίσεις τύπου ΕΑΒ στις εταιρίες του δημοσίου

-Οι τεράστιες υπερβάσεις στις δαπάνες του συστήματος υγείας,

-και τέλος η κατάρτιση του επόμενου προϋπολογισμού από τον οποίον λείπουν έσοδα περί τα 2 δις, χωρίς να υπ��λογιστούν οι απώλειες από τις επικείμενες φορολογικές ελαφρύνσεις.
Του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top