Για δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μίλησαν Δένδιας - Μοσκοβισί

Στο επίκεντρο η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Για δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μίλησαν Δένδιας - Μοσκοβισί

​Το ελληνικό σχέδιο για τη δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, στα πρότυπα της αντίστοιχης γαλλικής, συζήτησαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας με τον Πιέρ Μοσκοβισί, πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και εκ των βασικών διεκδικητών για τη θέση του Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις.

Μια από τις σκέψεις είναι η τράπεζα αυτή να λειτουργήσει ως ομπρέλα κάτω από την οποία θα συγκεντρώνονται όλα τα σχήματα που χρηματοδοτούν σήμερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Εντός των σχεδίων που εξετάζονται είναι η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) σε Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέργια με τον ΟΑΕΠ (Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων) ή με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η συγκεκριμένη τράπεζα θα λειτουργήσει υπό κρατικό έλεγχο και θα έχει ιδιωτικό μάνατζμεντ. Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σχολιάζουν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και οποιαδήποτε εξέλιξη δεν προβλέπεται νωρίτερα από τα μέσα του 2015. Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας έχει τεθεί ως σκέψη ήδη από πέρυσι από την καγκελάριο της Γερμανίας, ενώ έχουν ενημερωθεί και οι Β. Σόιμπλε και Ζ. Γκάμπριελ.

«Δεν μιλάμε για ίδρυμα, αλλά για μια εξειδικευμένη προσπάθεια προώθησης της ρευστότητας στην αγορά την ώρα που την έχει ανάγκη», είπε ο κ. Δένδιας μετά την συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν επίσης η δυνατότητα επιδότησης του επιτοκίου μέσω των διαρθρωτικών ταμείων στα ενήμερα δάνεια των ΜμΕ, καθώς και το ελληνικό αίτημα για τη χρηματοδότηση μέσω των περιφερειακών ταμείων και των πέντε περιφερειών, όπως είναι το Νότιο Αιγαίο, η Αττική και η Στερεά Ελλάδα, που δεν θεωρούνται επιλέξιμες γιατί κατατάσσονται στις ανεπτυγμένες περιοχές της Ε.Ε..

«Από το 2008 η χώρα έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ, η ��νεργία έχει ανέβει στο 26% και η ανεργία στη νέα γενιά έχει υπερβεί το 50%. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στη χρήση αυτών των χρημάτων και πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράμετροι», τόνισε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε μεταξύ άλλων πως «η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη» και πρόσθεσε: «η Ε.Ε. δεν πρέπει να θέτει ποινές και περιορισμούς αλλά ελπίδες για ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top