Με κλειστά χαρτιά η Κομισιόν στο Παρίσι

Τα τρία «όχι» για φορολογία, χρέος και έλλειμμα

Δεν ανοίγουν τα χαρτιά το��ς οι αξιωματούχοι της Κομισιόν στην Τρόικα για τις δυνατότητες που θα παρουσιαστούν στις συζητήσεις στο Παρίσι σε σχέση με τις ελαφρύνσεις που ζητά η ελληνική πλευρά.

Η Κομισιόν προσέρχεται συγκρατημένη και συντηρητική, δεν προδιαθέτει για καμία απόφαση και ζητά να δει στοιχεία. Ακόμα όμως και έτσι, η άποψη που κυριαρχεί είναι πως δεν πρέπει να γίνουν πειράματα με τη φορολογία και κάθε ευρώ που θα χάνεται θα πρέπει να αντικαθίσταται.

Προς το παρόν από το ρεπορτάζ προκύπτουν 3 «όχι»:

- όχι στην γενικευμένη μείωση συντελεστών,
- όχι στην ελάφρυνση του χρέους τώρα,
- όχι στην αλλαγή των ονομαστικών στόχων για έλλειμμα και πλεόνασμα.

Μετά τα τρία «όχι» , τα χέρια του οικονομικού επιτελείου είναι λίγο πολύ δεμένα, αν και μπορεί να δοθεί η μάχη για τα καύσιμα, τον ΦΠΑ και τον συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (φορολογία της εργασίας) αν παρουσιαστούν βιώσιμες εναλλακτικές. Πηγή που μίλησε στην Real News ξεκαθάρισε ότι «καμία απόφαση δε θα ληφθεί εκτός του τακτικού ελέγχου στην Αθήνα το 2ο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη».

«Ο έλεγχος στην Αθήνα θα είναι κανονικός, σε πλήρη σύνθεση, με τους επικεφαλής και κανείς δεν μπορεί να δεσμευθεί για τον χρόνο ολοκλήρωσης», λένε επισήμως. Την κατάσταση θα σχολιάσουν μάλιστα και οι υπουργοί οικονομικών στις 12 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο.

Σκοτσέζικο ντους για τη φορολογία

Με έκθεση για την αποτελεσματικότητα της φορολογικής πολιτικής που κυκλοφόρησε από την γενική διεύθυνση οικονομικών προχθές και υπογράφει ο Νικολά Καρνό, η Κομισιόν ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχεται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι αφενός προσδιορίστηκαν αποκομμένα από τον σχεδιασμό για την απόδοση της οικονομίας (output) αφετέρου ξεπεράστηκαν σε πολλές χώρες θέτοντας σε κίνδυνο την κατανάλωση και την ανάπτυξη. Ο αξιωματούχος που τη συνέγραψε προτείνει διαφορετικούς κοινούς και ευέλικτους ως προς τους ονομαστικούς στόχους κανόνες, όμως η γνώμη του θα προστεθεί στις πολλές που ακούγονται στον δημόσιο διάλογο.

Το γεγονός παραμένει ότι από τα στοιχεία που ανακοίνωση η Ευρωπαική Επιτροπή και έχουν στη διάθεσή τους κράτη και επενδυτικές τράπεζες, η ύφεση επιστρέφει σιγά σιγά πίσω από την αναιμική ανάπτυξη, η ευρωζώνη συνεχίζει και έχει πρόβλημα προμήθειας χρήματος και η ΕΚΤ χάνει συστηματικά προς τα κάτω τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό - ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη και την Ελλάδα.

Σύνοδος Κορυφής στις 30 Αυγούστου

Την ίδια στιγμή, ο Ζαν Κλώντ Γ��ούνκερ παραλαμβάνει το τιμόνι της Κομισιόν στη χειρότερη φάση της πρόσφατης ιστορίας της ΕΕ και πριν καλά - καλά αναλάβει επίσημα δέχεται ήδη σκληρή κριτική για έλλειψη σχεδίου.

Η κατάσταση στην Ουκρανία κάθε άλλο παρά βελτιώνεται, η μέση ανατολή αποστα��εροποιείται, η Βρετανία απειλεί να φύγει, η Σκωτία θα ανεξαρτητοποιηθεί, η ευρωζώνη μπαίνει σε ένα νέο “πλατό” μη αναιμική ανάπτυξης, η Ελλάδα χρειάζεται νέο πρόγραμμα και το μόνο που ακούγεται από το επιτελείο Γιούνκερ είναι η λέξη “συναίνεση”. Συναίνεση όμως σε τι; Σχολιάζουν σε έντονο ύφος αξιωματούχοι της ίδιας της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που φοβούνται ότι πίσω από τις διακηρύξεις υπάρχει μόνο κενό.

Συνεργάτες του Ζ. Κ. Γιούνκερ αναφέρουν ότι “η επόμενη επιτροπή θα είναι επιτροπή Γιούνκερ και όχι η επιτροπή των επιτρόπων”, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς τους. Σε έντονο ύφος την κατάσταση σχολιάζουν και οι διπλωματικές αποστολές των 28 κρατών μελών στις Βρυξέλλες που μια εβδομάδα πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής για το μοίρασμα μερικών εκ των υπολοίπων θέσεων βλέπουν το παζλ ακόμα ανακατεμένο.

Στις 30 Αυγούστου οι 28 θα περιμένουν να ακούσουν την τελική προτεινόμενη κατανομή των χαρτοφυλακίων από τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, αλλά και να διαλέξουν τον αντικαταστάτη του Χ. Βαν Ρόμπεη. Η μια θέση όμως επηρεάζεται από όλες τις ��λλες και ο Γιούνκερ προς το παρόν κρατάει μυστικό από τα κράτη μέλη τι θα κάνει με την Μογκερίνι (Ιταλίδα υποψήφια για τη θέση της Άστον) τον Ντάισελμπλουμ (για τη θέση Ρεν), τους πρώην πρωθυπουργούς που θα μείνουν στην επιτροπή του και τις ισχυρές υποψηφιότητες Γάλλων και Γερμανών.

Εσωτερική αγορά και τράπεζες μάλλον πάνε στον υποψήφιο του Κάμερον, Λορντ Χιλλ, την εν��ργεια στην κρίσιμη φάση της ρήξης με τη Ρωσία μάλλον κρατάει ο Έτιγκερ, όμως στους διαδρόμους των Βρυξελλών δεν γίνεται καμία λογική συζήτηση για τη θέση που θα πάρει ο επόμενος Έλληνας επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος. Όσοι γνωρίζουν τους συσχετισμούς παραδέχονται ότι είναι παντελώς ανέφικτο να αποδοθεί στην Ελλάδα ένα χαρτοφυλάκιο όπως η μετανάστευση, δεδομένου του άγραφου εσωτερικού κανόνα που λέει πως “χώρα με έντονο πρόβλημα δεν λαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του προβλήματος”. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί να λάβει ο άνθρωπος του Ολάντ το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών και προφανώς η ίδια λογική αποκλείει τον Δ. Αβραμόπουλο από την περιφερειακή ανάπτυξη. Όποια και αν είναι στο τέλος η κατανομή το τέστ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα είναι καθόλου εύκολο και ουκ ολίγες φορές υποψήφιοι κρατών μελών έχουν αποσυρθεί τελευταία στιγμή.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα δει τον Γιούνκερ πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, προσδοκώντας περισσότερο κατανόηση στο θέμα της οικονομίας παρά να αλλάξει το ελληνικό χαρτοφυλάκιο.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top