ΣΑΣ ΕΝΙΑΦΕΡΕΙ: σε έξι δόσεις ο ΕΝΦΙΑ – η πρώτη στα τέλη Σεπτέμβρη

Ποιες τρεις αλλαγές θα γίνουν στον φόρο ακινήτων!

ΣΑΣ ΕΝΙΑΦΕΡΕΙ: σε έξι δόσεις ο ΕΝΦΙΑ – η πρώτη στα τέλη Σεπτέμβρη

​Την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις, αρχής γενομένης από τα τέλη Σεπτέμβρη, την διόρθωση σε τιμές ακινήτων και την διόρθωση στο σύστημα των εκπτώσεων, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως προέκυψε από τη συντάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει στις ακόλουθες αλλαγές:

1. Να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων σε έξι (το πιθανότερο) ή σε επτά, από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου ή Μαρτίου. Για να αλλάξει ο αριθμός των δόσεων απαιτείται νομοθετική ρύθμιση καθώς η ισχύουσα μορφή της διάταξης προβλέπει ότι ο φόρος θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

2. Να διορθωθούν οι τιμές των ακινήτων που βρίσκονται εντός σχεδίου αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στους βουλευτές, θα υιοθετηθεί διπλός τρόπος υπολογισμού του φόρου. Για κάθε ακίνητο εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, ο φόρος θα υπολογιστεί και με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και με βάση τις τιμές που χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογιστεί ο ΦΑΠ του 2013. Ο φορολογούμ��νος, θα πληρώσει με βάση τη χαμηλότερη τιμή.

3. Όσον αφορά στο σύστημα των εκπτώσεων, θα γίνει προσπάθεια η υποβολή των αιτήσεων από τους έχοντες χαμηλό εισόδημα, (σ.σ ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να εξασφαλίσουν έκπτωση 50% αν έχουν εισόδημα κάτω από 9000 ευρώ και επιφάνεια κτισμάτων μικρότερη των 150 τετραγωνικών ή ακόμη και να απαλλαγούν αν είναι πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία) να γίνει ηλεκτρονικά για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των φορολογουμένων. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο με τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, να απαλειφθεί ο όρος που επιβάλλει την παροχή της έκπτωσης ή της απαλλαγής μόνο σε όσους δεν έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία (ή ακόμη και να έχουν αυτές να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση).

Θυμίζουμε πως τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα δημοσιευτούν στο TAXIS περί τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ οι αλλαγές που εξετάζονται αναμένεται να έλθουν στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top