Για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 19% πιέζει η τρόικα

Tι προτείνουν στελέχη του ΔΝΤ και τι σκέφτεται η κυβέρνηση

​Ριζικές αλλαγές στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας με την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή προτείνει η τρόικα στη Κυβέρνηση, με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ να επανέρχονται διαρκώς στο θέμα.

Συμφωνά με πληροφορίες ο Αλβάρ Κανγκούρ, ο Εσθονός ειδικός του ΔΝΤ σε θέματα φορολογίας και η συνάδελφος Αμερικανοκινέζα Χούι Τζιν, επιμένουν στην γραμμή της υιοθετήσεως ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή ΦΠΑ. Τα στελέχη του ΔΝΤ, στηριζόμενα σε ανάλυση που έκαναν το 2012 και 2013 τεχνικοί εμπειρογνώμονες, ζητούν να καταργηθούν τόσο ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% όσο και ο μειωμένος που ανέρχεται στο 13%.

Αν και αρχικά το ΔΝΤ πρότεινε ένα σενάριο που προέβλεπε ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 21% και μειωμένο συντελεστή 11% μόνο για τα ξενοδοχεία, τα τρόφιμα και τα φάρμακα, πλέον προκρίνει την εφαρμογή ΦΠΑ 19%, με μειωμένο συντελεστή 9% σε τουριστικές υπηρεσίες και ξενοδοχεία. Σημειώνεται πως το ΔΝΤ από το 2008 προτείνει στην Ελλάδα την υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ωστόσο την περίοδο εκείνη το ΑΕΠ της χώρας ήταν 230 δισ. ευρώ και όχι 185 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Το Ταμείο υποστηρίζει πως το σύστημα πολλαπλών συντελεστών ΦΠΑ, που πρωτοεμφανίσθηκε στη χώρα μας το 1987, αυξάνει το κόστος διοικητικής συμμόρφωσης και δίνει τη δυνατότητα φορο-αποφυγης και κατάχρησης ειδικά μεταξύ νήσων και ηπειρωτικής χώρας, λόγω της διαφοράς συντελεστών. Ακόμη, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως ο κατάλογος των προϊόντων και υπηρεσιών που υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή είναι ιδιαίτερα μεγάλος και στη βάση αυτή θέτει και το αίτημα επαναφοράς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, αναμένουν την ολοκλήρωση ειδικής μελέτης για το θέμα, ωστόσο, βασική θέση είναι ότι αλλαγή στο ΦΠΑ θα μπορούσε να επιδράσει σήμερα αρνητικά στα φορολογικά έσοδα και ως εκ τούτου πρέπει να γίνει προγραμματισμένα και αφού πρώτα προετοιμασθεί κατάλληλα η φορολογική διοίκηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top