Φακέλωμα σε όλα: Πως η Εφορία θα ελέγχει όλα τα έξοδα μας

Σύστημα "made in USA" θέλει να υιοθετήσει το ΥΠΟΙΚ

​Με τη φοροδιαφυγή να είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στο οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει λύση, έρχονται νέα πιο αυστηρά μέτρα σε μία προσπάθεια καταπολέμησης της και πλέον η Εφορία θα αποκτήσει το ρόλο του Μεγάλου Αδερφού ελέγχοντας κάθε οικονομική κίνηση των φορολογούμενων στα πρότυπα της «σκληρής» αλλά αποτελεσματικής αμερικανικής υπηρεσίας IRS.
Διασύνδεση της Εφορίας με τις τράπεζες για το έλεγχο των συναλλαγών.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η Εφορία θα συνδέεται άμεσα με τις τράπεζες για μπορεί να βλέπει τις «κινήσεις» των φορολογουμένων. Συγκεκριμένα θα μπορεί να συνδεθεί και να παρακολουθήσει τις δαπάνες των ύποπτων για φοροδιαφυγή μέσω αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών, να καταγράψει μεγάλες αγορές πολυτελών ειδών και φυσικά αυτοκινήτων και ακινήτων. H διασύνδεση αυτή έχει προχωρήσει αρκετά και η επέκταση της χρήσης πιστωτικών καρτών για αγορές ή πληρωμές βοηθά ήδη τις φορολογικές αρχές για τη συλλογή πληροφοριών. Πρόκειται για το σύστημα που χρησιμοποιεί η αμερικανική IRS εδώ και 30 χρόνια στις ΗΠΑ.

Δεν έχει βρει λύση για τις αγορές με μετρητά

Το μεγάλο αγκάθι που καλείται να λύσει το οικονομικό επιτελείο είναι η επιλογή των ��ερισσότερων Ελλήνων να κινούνται και να πληρώνουν με μετρητά, κάτι που κάνει εύκολη τη διακίνηση μαύρου χρήματος. Μία θεωρία θέλει την επιβολή ποινών στα καταστήματα που θα δέχονται την πληρωμή μεγάλων ποσών σε μετρητά και η δυνατότητα σύνδεσής του με πολλές επιχειρήσεις για άντληση πληροφοριών το καθιστούν ικανό να φιλοτεχνήσει πληρέστερα το φορολογικό προφίλ του Έλληνα πολίτη.

Έλεγχος δαπανών για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των φορολογουμένων

Όπως γράφει και η Ημερησία η εφαρμογή των τεκμηρίων δρα σε βάρος εκείνων που όντως δεν έχουν εισοδήματα, ενώ για τους κατέχοντες λειτουργούν ως «ομπρέλα» προστασίας. Mέχρι τώρα η λογική των τεκμηρίων ήταν ότι η κατοχή I.X. ή σκάφους αναψ��χής απαιτούσε ένα ελάχιστο εισόδημα συντήρησης. Τώρα σχεδιάζεται το αντίστροφο. Μέσα από την καταγραφή των δαπανών θα επιχειρείται ένα τεστ αλήθειας των φορολογικών δηλώσεων και ο προσδιορισμός του εισοδήματος των φορολογουμένων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top