ΑΝΑΣΑ για επιχειρηματίες: Δεν έχεις εισπράξει; Δεν αποδίδεις ΦΠΑ

Από 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει το νέο μέτρο

ΑΝΑΣΑ για επιχειρηματίες: Δεν έχεις εισπράξει; Δεν αποδίδεις ΦΠΑ

​Διάταξη που θα προβλέπει ότι όποιος δεν έχει πληρωθεί τον ΦΠΑ από οποιαδήποτε συναλλαγή του δεν θα έχει και την υποχρέωση να τον αποδώσει μέχρι να εξοφληθεί το σχετικό τιμολόγιο, ετοιμάζει να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Οκτωβρίου και στόχος είναι να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά, μιας και είναι γνωστό σε όλους ότι η υποχρεωτική απόδοση του ΦΠΑ ακόμα κι αν κάποιος δεν τον έχει πληρωθεί έχει σαν αποτέλεσμα να μπαίνει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη αυτή θα αφορά αρχικά επιχειρήσεις με τζίρο έως 500.000 ευρώ και μόνο για συναλλαγές χονδρικής.

Όσοι λοιπόν επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα θα πρέπει να υποβάλουν μια αίτηση και αν υπαχθούν τελικά στο μέτρο θα περάσουν από μια δοκιμαστική περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να εκδώσουν φορολογικά στοιχεία , στα οποία θα υπάρχει η ένδειξη «ειδικό καθεστώς καταβολής φόρου κατά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής».

Μ’ αυτόν τον τρόπο θα γνωστοποιεί σε εκείνους με τους οποίους συναλλάσσεται ότι θα μπορεί να εκπέσει ο ΦΠΑ στον χρόνο πληρωμής.

Τέλος από το μέτρο θα εξαιρούνται όσοι δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ εισοδήματος ή καταστάσεις πελατών – προμηθευτών κατά τις προηγούμενες δύο διαχειριστικές περιόδους, όσοι έχουν υποπέσει στο αδίκημα της φοροδιαφυγής και οι νέοι επιχειρηματίες.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top