Οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά, μετακομίζουν σε παράγκες και φοβούνται

Έρευνα ΣΟΚ για την περίοδο 2008-2012

Οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά, μετακομίζουν σε παράγκες και φοβούνται

​Σημαντικός αριθμός νοικοκυριών φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του, λόγω μείωσης ή απώλειας των εισοδημάτων και των οικονομικών βαρών (φόροι) που έχει επωμιστεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύεται στο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παράλληλα, στην ίδια μελέτη καταγράφεται η υποβάθμιση της ποιότητας διαβίωσης των νοικοκυριών, δραματική αύξηση των νοικοκυριών που διαβιούν σε παράγκες, υπερδιπλασιασμός των νοικοκυριών με εισοδήματα κάτω των 750 ευρώ μηνιαίως και τη μετατροπή της Ελλάδας από χώρα υποδοχής μεταναστών σε χώρα αποστολής μεταναστών σε άλλες χώρες.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει η έρευνα ο αριθμός των νοικοκυριών που μένουν σε μη κανονικές κατοικίες ξεπέρασε τις 27.000 το 2012, από 16.000 περίπου που ήταν το 2008 πριν ξεσπάσει η κρίση, δηλαδή προκύπτει αύξηση κατά 71%.

Η κρίση είχε επίσης ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των νοικοκυριών που διαβιούν σε κατοικίες ενός, δύο και τριών δωματίων, ενώ αντίθετα μειώθηκαν τα νοικοκυριά που διαβιούν σε κατοικίες τεσσάρων δωματίων και άνω. Η μετακίνηση των νοικοκυριών σε μικρότερες κατοικίες ερμηνεύεται, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, ��πό τις μεταβολές στη σύνθεση των νοικοκυριών (αύξηση ολιγομελών νοικοκυριών λόγω διάσπασης συμβίωσης νοικοκυριών δύο και τριών γενεών, αύξησης ζευγαριών με λιγότερα παιδιά, διαζευγμένων, μονογονεϊκών οικογενειών), κατά το υπόλοιπο αποδίδεται -σύμφωνα με την έρευνα- σε οικονομικούς λόγους.

Συνέπεια της κρίσης είναι επίσης η αύξηση των νοικοκυριών που διαβιούν σε παλιές κατοικίες.

Συρρίκνωση εισοδημάτων

Τα εισοδήματα του συνόλου των νοικοκυριών μειώθηκαν αισθητά στην πενταετία 2008-2012, ενώ αυξήθηκαν τα νοικοκυριά που εντάσσονται στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια και μειώθηκαν τα περισσότερο εύπορα νοικοκυριά.

Αναλυτικότερα, το μέσο ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα για την Ελλάδα το 2012 είχε υποχωρήσει στα περίπου 9.500 ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι το δεύτερο χαμηλότερο, μετά από εκείνο της Πορτογαλίας (8.323 ευρώ), ενώ η Ισπανία βρίσκεται στην τρίτη από το τέλος θέση με 11.970 ευρώ.

Το μέσο εισόδημα για την Ε.Ε. των 27 κρατών την ίδια χρονιά ανερχόταν σε 15.325 ευρώ. Μεταξύ των ετών 2008 και 2012 ο χάρτης των εισοδημάτων άλλαξε δραματικά.

Συγκεκριμένα:

-Το ποσοστό των νοικοκυριών με εισόδημα έως 750 ευρώ το μήνα (9.000 ευρώ ετησίως) από 4,8% που ήταν το 2008, το 2012 υπερδιπλασιάστηκε και διαμορφώθηκε σε 10,6%.

-Στον αντίποδα, το ποσοστό των νοικοκυριών με εισοδήματα άνω των 3.500 ευρώ μηνιαίως μειώθηκε από 22,3% το 2008, σε 12,2% το 2012.

Δημογραφική βόμβα

Τεράστιο είναι και το δημογραφικό πρόβλημα, που συμπληρώνει την εικόνα της υποβάθμισης της ελληνικής κοινωνίας και αποτυπώνεται και στη σύνθεση των νοικοκυριών, όπου παρατηρείται αύξηση τόσο των ζευγαριών χωρίς παιδιά όσο και εκείνων με ένα μόνο παιδί, με τη δεύτερη κατηγορία να αυξάνεται με αλματώδη ρυθμό, ενώ αντίθετα παρατηρείται έντονη μείωση στα ζευγάρια με τρία παιδιά και άνω μέχρι 16 ετών, που μειώνονται με επίσης αλματώδη αρνητικό ρυθμό μεταβολής.

Επίσης αύξηση παρατηρείται και στα ζευγάρια με δύο παιδιά μέχρι 16 ετών, ρυθμός που δίνει προβάδισμα σε απόλυτους αριθμούς στα τετραμελή νοικοκυριά στην Ελλάδα.

Χώρα αποστολής μεταναστών

Στη μελέτη σημειώνεται πως «η κρίση είχε ως αποτέλεσμα να μετατρέψει την Ελλάδα, από χώρα υποδοχής μεταναστών σε χώρα αποστολής μεταναστών σε άλλες χώρες, ενώ παράλληλα παρατηρείται αισθητή μείωση των γεννήσεων και των γάμων και υψηλή άνοδος των θανάτων».

Ακόμη αναφέρεται πως στην περίοδο 2008-2012 παρατηρείται μείωση του πληθυσμού της χώρας, τόσο σε επίπεδο Ελλήνων όσο και σε επίπεδο ξένων υπηκόων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top