Η φτήνια τρώει τον παρά: Οι φόροι αυξήθηκαν, τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν!

Πτώση της κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης, τσιγάρα, ποτά

Μπορεί οι φόροι να αυξήθηκαν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυξήθηκαν και τα αντίστοιχα φορολογικά έσοδα. Τα στοιχεία δείχνουν εισπρακτική αποτυχία των αυξήσεων στα οινοπνευματώδη ποτά, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα τσιγάρα.

Η παροιμία το λέει πιο απλά: "μόνο η φτήνια τρώει τον παρά". Και τα τελευταία χρόνια οι τσουχτερές αυξήσεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ακρίβυναν πολύ το π��τρέλαιο θέρμανσης, τα τσιγάρα και τα οινοπνευματώδη ποτά με αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά η κατανάλωσή τους και κατ' επέκταση τα κρατικά έσοδα.

Ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 450%, από τα 60 στα 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα. Ποιό ήταν το αποτέλεσμα;

To ίδιο το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι λόγω της μείωσης της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 65% χάνονται κάθε χρόνο συνολικά φορολογικά έσοδα ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη μείωση κατά 20% του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με παράλληλη αύξηση της επιδότησης προκειμένου τον επόμενο χειμώνα να επιλέξουν το πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους περισσότερα νοικοκυριά και να αυξηθούν και τα έσοδα του δημοσίου. Εφόσον γίνουν οι αλλαγές αυτές, η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί κατά 8 έως 10 λεπτά το λίτρο.

Αποτυχημένα θεωρούνται σύμφωνα με τους αναλυτές και τα μέτρα της υπερφορολόγησης των οινοπνευματωδών ποτών και των τσιγάρων. Μελέτη του ΚΕΠΕ δείχνει ότι η ραγδαία αύξηση της τιμής των τσιγάρων τα τελευταία χρόνια είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά και η κατανάλωση λαθραίου καπνού καθώς πλέον ένα στα πέντε τσιγάρα που καταναλώνονται δεν έχουν φορολογηθεί! Μελέτη του ΙΟΒΕ δείχνει και πολύ μεγάλη αύξηση της λαθραίας διακίνησης και παραεμπορίου οινοπνευματωδών ποτών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top