Stuttgarter Zeitung: δημοσιονομικό κενό 12,5 δις ευρώ στην Ελλάδα το 2015!

Υποστηρίζει ότι ο Σαμαράς δεν θέλει βοήθεια για να μην επιβάλει νέα μέτρα

Stuttgarter Zeitung: δημοσιονομικό  κενό  12,5 δις ευρώ στην Ελλάδα το 2015!

Πρόβλεψη για δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα, το οποίο θα αγγίξει τα 12,5 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό του 2015, δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «η κυβέρνηση της Αθήνας υπό τον Αντώνη Σαμαρά αντιτάσσεται, ωστόσο, σε χρηματική βοήθεια» επειδή φοβάται νέα μέτρα λιτότητας.

Η Stuttgarter Zeitung αν και παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακές επιτυχίες στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και οι χρηματοοικονομικές αγορές αναγνωρίζουν το πρόγραμμα εξοικονόμησης, υποστηρίζει παράλληλα ότι η χώρα μας παραμένει στη δυσκολότερη κατάσταση από όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι κατά την επικύρωση του δεύτερου πακέτου στήριξης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να μην ήταν εκείνη η τελευταία φορά που η Γερμανία θα ασχολείτο με το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Τώρα διαβεβαιώνει ο κ. Σόιμπλε ότι, εάν είναι αναγκαίο, θα δοθεί νέα βοήθεια» προστίθεται στο δημοσίευμα, αλλά διευκρινίζεται ότι ένα τρίτο πακέτο θα ήταν πολύ ��ικρότερο από τα δύο προηγούμενα και υπάρχει αναφορά σε περίπου δέκα δισ. ευρώ που θα χρειάζονταν σε αυτήν την περίπτωση.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς διακηρύσσει εδώ και εβδομάδες με κάθε ευκαιρία ότι «δεν χρειαζόμαστε νέα δανειακή βοήθεια» και ότι ελπίζει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με ίδια μέσα. Γίνεται μάλιστα αναφορά σε υπολογισμούς ελληνικών κυβερνητικών κύκλων ότι θα μπορούσαν να αντληθούν από τις αγορές περί τα έξι έως οκτώ δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες, κάτι που θα διευκρινισθεί τον Οκτώβριο, μετά τα «stress tests».

Για την Stuttgarter Zeitung ένα νέο πακέτο βοήθειας θα αποτελούσε «πολιτική καταστροφή» για τον πρωθυπουργό, καθώς θα συνοδευόταν από νέα μέτρα λιτότητας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top