Διαβάστε στο star.gr: Αυτό είναι το σχέδιο για το ελάχιστο εγγυημέ��ο εισόδημα

Πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο σε 6 περιοχές και σε καθολική εφαρμογή από το 2015

Με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα θα χορηγείται πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε 6 περιοχές της χώρας.

Μετά από ένα εξάμηνο, από τον Μάρτιο του 2015, θα ισχύσει η καθολική εφαρμογή του σε όλη την χώρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που ολοκληρώθηκε σήμερα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι 100 ευρώ για το σπίτι, συν 100 ευρώ για κάθε άτομο.

Δηλαδή κάποιος που είναι ανύπαντρος θα λάβει 200 ευρώ τον μήνα. Αν είναι παντρεμένος 300 ευρώ. Παράλληλα θα δίνονται 50 ευρώ για κάθε παιδί. Για παράδειγμα ζευγάρι με ένα παιδί θα λαμβάνει 350 ευρώ κάθε μήνα. Σε μονογονεϊκές οικογένειες το πρώτο παιδί λαμβάνεται ως ενήλικας κι έτσι ένας πατέρας με ένα παιδί θα ��άβει 300 ευρώ.

Όσον αφορά το εισοδηματικό όριο που θα ισχύσει, αυτό θα είναι 4.800 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά και 6.000 ευρώ για οικογένεια με 4 ενήλικες.

Την ίδια ώρα, προσθήκη της τελευταίας στιγμής διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων καθώς αν το εισόδημα της οικογένειας προέρχεται από μισθωτή εργασία τότε δε θα υπολογίζεται το 20%. Για παράδειγμα αν το εισόδημα από μισθωτή εργασία μίας οικογένειας είναι 6000 ευρώ τον χρόνο, ως εισόδημα θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα 4800 ευρώ.

Όλα τα υπόλοιπα προνοιακά επιδόματα θα συμπεριλαμβάνονται στο πραγματικό εισόδημα, ακόμα και το επίδομα ανεργίας. Επομένως δε θα καταφέρουν να το λάβουν άνεργοι που έλαβαν επίδομα και τους 12 μήνες του έτους διότι θα ξεπερνούν ��ο εισοδηματικό όριο. Αντίθετα, θα το λάβει κάποιος μακροχρόνια άνεργος καθώς το επίδομα για μακροχρονίως ανέργους είναι 200 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το πραγματικό εισόδημα θα εξαιρεθούν τα αναπηρικά επιδόματα και ίσως ένα μέρος του οικογενειακού επιδόματος.

Ως πλαφόν ακίνητης περιουσίας τίθενται οι 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ η οικονομική κατάσταση του υποψήφιου δικαιούχου θα τεκμηριώνεται από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και του συστήματος Εργάνη.

Σημαντικό είναι ότι ως εισόδημα δε θα θεωρούνται τα έσοδα του προηγούμενου οικονομικού έτους αλλά το εισόδημα σε real time όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τέλος, από το 2015 όλα τα προνοιακά επιδόματα θα δίνονται αποκλειστικά από το υπουργείο Εργασίας.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top