Καλώς ορίσατε στο Φ(ΠΑ)book! Συνδέστε ΔΩΡΕΑΝ την ταμειακή μηχανή σας

Σχέδιο "made in" Πορτογαλία εξετάζουν για την ελληνική οικονομία

Καλώς ορίσατε στο Φ(ΠΑ)book! Συνδέστε ΔΩΡΕΑΝ την ταμειακή μηχανή σας

​Την on line διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με την φορολογική διοίκηση εξετάζει το οικονομικό επιτελείο όπως περιέγραψε και χθες στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών Γ.Χαρδούβελης.

Με την διαδικασία αυτή, η οποία εφαρμόστηκε στην Πορτογαλία και έφερε αποτελέσματα, το υπουργείο Οικονομικών θα μπο��εί να ελέγχει τις συναλλαγές και άρα τα έσοδα από ΦΠΑ.

Όπως γράφουν τα «ΝΕΑ» πρόκειται για ένα παλιό σχέδιο που δεν προχώρησε λόγω... τρόικας και προφανώς τώρα ξαναζεσταίνεται.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο για να φέρει αποτελέσματα θα πρέπει να κόβονται αποδείξεις. Επίσης, απαιτείται μια υλικοτεχνική υποδομή σε ταμειακές μηχανές που αναμένεται να πάρει χρόνο για να εγκατασταθεί.

Ο πρώην γ.γ. δημοσίων εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης αν και αναγνώριζε πως στην Πορτογαλία η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώθηκε επιτυχώς, θεωρούσε πως στην ελληνική περίπτωση η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΓΓΠΣ είναι ένα «φαραωνικό» σχέδιο. Στη βάση αυτή είχε εξετασθεί να εφαρμοσθεί στις συναλλαγές χονδρικής και όχι λιανικής. Η προσέγγιση αυτή εξετάζεται και από τη νέα ηγεσία της ΓΓΔΕ.

Η Πορτογαλία ήδη από το 2008 έχει δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα που με τη χρήση ειδικής κάρτας το υπουργείο Οικονομικών καταγράφει αυτόματα σε κάθε συναλλαγή τον αναλογούντα ΦΠΑ, ενώ αυτομάτως καταγράφεται στο μηχανογραφικό κέντρο του υπουργείου Οικονομικών και η απόδειξη αγοράς του πολίτη.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top