Γιούνκερ: Είμαι υπερήφανος που υπερασπίστηκα την Ελλάδα στο ευρώ

"Πρέπει να καταργηθεί η τρόικα" τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΕ

Γιούνκερ: Είμαι υπερήφανος που υπερασπίστηκα την Ελλάδα στο ευρώ

«Από δω και στο εξής κάθε πρόγραμμα στήριξης προς προβληματική χώρα θα υπάγεται σε ανάλυση για τις κοινωνικές του επιπτώσεις». Αυτή τη δέσμευση έδωσε σήμερα ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σήμερα είχε ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «αντιστάθηκε στην έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ και ότι είναι υπερήφανος για την Ελλάδα γιατί ήταν δικηγόρος υπεράσπισής της».

Ο κ.Γιούνκερ υποστήριξε ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί η τρόικα με άλλο όργανο που θα έχει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και τόνισε πως ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να γράψει την ιστορία της κρίσης του ευρώ.

«Η Ευρώπη χωρίς ευρώ θα ζούσε έναν πόλεμο», πρόσθεσε ο κ.Γιούνκερ, παρομοιάζοντας την εμπειρία της κρίσης με επισκευή «αεροσκάφους που πήρε εν πτήσει φωτιά».

Αναγνώρισε πάντως ότι η διάσωση του ευρώ είχε σαφώς αδυναμίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των κοινωνικών πτυχών.

Τόνισε ότι η φοροδιαφυγή και οι φορολογικοί παράδεισοι δεν έχουν θέση στην Ευρώπη, εκφράζοντας την ανάγκη να υπάρξουν ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, ιδίως σε υποδομές.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες του στην περίπτωση που γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε σε πολιτικές που μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Δεσμεύτηκε ακόμη να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top