Τον Μάρτιο του 2015 οι προσφορές για έρευνες υδρογονανθράκων

Το χρονοδιάγραμμα για τις παραχωρήσεις παρουσίασε ο Γ. Μανιάτης στο Λονδίνο

Τον Μάρτιο του 2015 οι προσφορές για έρευνες υδρογονανθράκων

Τον Μάρτιο του 2015 θα υποβληθούν οι προσφορές από πετρελαϊκές εταιρείες για τις έρευνες υδρογονανθράκων στις 20 περιοχές («οικόπεδα») στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης το οποίο ανακοίνωσαν ο υπουργός Γ. Μανιάτης και στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο και έγινε γνωστό αναλυτικά σήμερα.

Σύμφωνα με το ίδιο χρονοδιάγραμμα θα ακολουθήσει ένα τρίμηνο τουλάχιστον για την αξιολόγηση των προσφορών και στα μέσα της επόμενης χρονιάς αναμένεται να έχουν οριστεί οι ανάδοχοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις δημοσιευμένες εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ για τις έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα για ανακτήσιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών από ένα κοίτασμα, με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα επίσης με το ΥΠΕΚΑ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, με βάση τις σεισμικές έρευνες που προηγήθηκαν, ενώ υπέρ της υποβολής προσφορών συνηγορεί και η συνέπεια που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής το ελληνικό Δημόσιο στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Θα έχει προηγηθεί το φθινόπωρο που έρχεται δημοσίευση της προκήρυξη του διαγωνισμού στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, παράλληλα με την εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη δημοσίευση της ΚΥΑ για την κατανομή του περιφερειακού φόρου μεταξύ Περιφερειών και Δήμων.

Σύμφωνα με πηγές του ίδιου υπουργείου σε κανένα στάδιο της διαδικασίας δεν υπήρξε οποιασδήποτε μορφής αντίδραση από τις συνορεύουσες χώρες.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top