Για ποιο ενιαίο μισθολόγιο μιλάμε;Απόφοιτος δημοτικού παίρνει 1.848€ και πτυχιούχος ΑΕΙ 1.610€

Τρανταχτές περιπτώσεις ανισοτήτων στο Δημόσιο

Για ποιο ενιαίο μισθολόγιο μιλάμε;Απόφοιτος δημοτικού παίρνει 1.848€ και πτυχιούχος ΑΕΙ 1.610€

Θυμάστε...την εποχή που μας ζάλιζαν με το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο; Ήταν πριν τρία χρόνια, όταν κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο, βάσει του οποίου οι Δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονταν (και καλά) ισάξια και δίκαια.

Τελικά αυτό έγινε στα χαρτιά διότι τρία χρόνια αργότερα, οι διαφορές παραμένουν.

Παρά το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα των δημοσίων υπαλλήλων υπέστη σημαντικές απώλειες, σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα συναντώνται περιπτώσεις που οι αποδοχές υπαλλήλων απέχουν αισθητά, όταν οι αρμοδιότητές τους ή τα προσόντα τους δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο.

Όπως γράφει η Καθημερινή, τρανταχτές είναι οι ανισότητες μεταξύ των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, όχι μόνο μεταξύ υπαλλήλων διαφορετικών υπουργείων με τα ίδια προσόντα και αρμοδιότητες, αλλά και... μέσα στα ίδια υπουργεία.

Για παράδειγμα, απόφοιτος Δημοτικού του υπουργείου Ανάπτυξης έχει υψηλότερο μισθό (1.848 ευρώ) από υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που εργάζεται με σύμβαση αορίστου χρόνου στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας που εποπτεύεται από το υπουργείο Εσωτερικών (1.610,91 ευρώ).

Από την άλλη, σε οργανισμό εποπτευόμενο από το ίδιο υπουργείο, οι μεικτές αποδοχές στελεχών σε αρκετές περιπτώσεις προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 3.300 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα, στον Οργανισμό Βιομηχανική Ιδιοκτησίας, οι υπάλληλοι ΠΕ έχουν μέσο μεικτό μισθό 3.381 ευρώ.

Ακόμη, στο υπουργείο Περιβάλλοντος για υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ο μέσος μισθός είναι 2.033 ευρώ, ενώ στο εποπτευόμενο από το υπουργείο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας ο μέσος μισθός για υπάλληλο με τα ίδια τυπικά προσόντα είναι 2.540 ευρώ.

Επίσης, στο υπουργείο Ανάπτυξης ο μέσος μεικτός μισθός της κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι 2.672 ευρώ. Στο εποπτευόμενο από το υπουργείο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ο μέσος μισθός της ίδιας εκπαιδευτικής κατηγορίας είναι 3.326,2 ευρώ.

Άλλο παράδειγμα αφορά το Κέντρο Διεθνούς Οικονομικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου, όπου ο μέσος μισθός υπαλλήλου κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν 2.002,45 ευρώ, όταν στον οργανισμό Invest in Greece (και οι δύο εποπτεύονται από το υπουργείο Ανάπτυξης) ο μέσος μισθός υπαλλήλου αντίστοιχων προσόντων ήταν στα 1.496 ευρώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top