Μια γεύση από Eurogroup: Στο τραπέζι τα προαπαιτούμενα

Τι θα ζητήσουν οι εταίροι από τον νέο ΥΠΟΙΚ Γ.Χαρδούβελη

Μια γεύση από Eurogroup: Στο τραπέζι τα προαπαιτούμενα

Μια πρώτη αναγνωριστική συζήτηση θα έχουν οι 17 υπουργοί της ευρωζώνης με τον καινούργιο ομόλογό τους από την ελληνική πλευρά κ.Γκίκα Χαρδούβελη σήμερα το απόγευμα στο Λουξεμβούργο.

Η ομάδα εργασία της ευρωζώνης έχει προετοιμάσει ατζέντα που περιλαμβάνει την παραδοσιακή 15λεπτη τοποθέτηση των νέων υπουργών προς το σώμα. Σε αυτό το χρόνο ο νέος υπουργός θα πρέπει να κάνει μια ανασκόπηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από την τελευταία συνεδρίαση της 5ης Μαΐου και ως σήμερα, να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τις μεταρρυθμίσεις, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα πρέπει να συμπληρωθεί εν ευθέτω χρόνω σε λεπτομέρειες και τις συζητήσεις ελληνικών αρχών και τρόικας.

Σε σχέση με τις τελευταίες, στα χέρια των υπολοίπων υπουργών βρίσκεται ήδη μια εισήγηση του Eurogroup (EWG) με πληροφορίες της Κομισιόν που ενημερώνει για την μη εκπλήρωση των 6 milestones του Μαΐου, που επιφέρει ως συνέπεια την άρνηση καταβολής της πρώτης υπό- δόσης του ενός δις ευρώ που είχε προγραμματιστεί για αυτή τη συνεδρίαση. Το eurogroup σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο θα επιστήσει την προσοχή στις ελληνικές αρχές πως πρέπει να φέρει εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει “αν επιθυμούν να λάβουν 2 δις ως το τέλος του καλοκαιριού. O ίδιος ανέφερε ότι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις πως τα 6 από τα 12 milestones ενδεχομένως να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του μήνα.

Οι εταίροι θα εξηγήσουν και στον νέο τους συνάδελφό ότι οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι κομμάτι του 5ου ελέγχου της τρόικας το φθινόπωρο και δεν αποτελούν αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, θα καταστήσουν σαφές ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι απαράβατοι για να μπουν τα δημόσια οικονομικά σε βιώσιμη τροχιά και θα μιλήσουν για το πόσο σημαντικό είναι να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εκσυγχρονιστεί η ελληνική οικονομία.

Στη συνεδρίαση θα είναι παρούσα και η Κρ.Λαγκάρντ του ΔΝΤ που θα κάνει και η ίδια μια εκτενέστατη εισήγηση για την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές των οικονομιών των κρατών μελών της ευρωζώνης στο πλαίσιο της έκθεσης τ��υ άρθρου 4 του Ταμείου, όπως χαρακτηριστικά λέγεται.

Στη βάση των συστάσεων του άρθρου 4, η Κρ.Λαγκάρντ θα ζητήσει από τους εταίρους μια πιο επιθετική νομισματική πολιτική με ποσοτική χαλάρωση (ακόμα και αν αναφερθεί στο ζήτημα περιγραφικά και δεν χρησιμοποιήσει την ακριβής έκφραση), όπως και δραστικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας, υπηρεσιών και ενέργειας - κάτι που έτσι και αλλιώς κάνει για την Ελλάδα. Πληροφορίες του Ταμείου αναφέρουν ότι προτεραιότητα της Κρ.Λαγκάρντ δεν είναι σε αυτή τη φάση μια αντιπαράθεση για το ελληνικό χρέος το ταμείο εκτιμά ότι το πρόγραμμα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και το χρέος κινείται εντός στόχων, ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις”.

Νωρίτερα, θα συνεδριάσει στο Λουξεμβούργο και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM και ο επικεφαλής του μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ αναμένεται να παραθέσει τα αποτελέσματα του έτους σε συνέντευξη τύπου.

Του Θάνου Αθανασίου

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top