Πιάνει δουλειά ο Χαρδούβελης: Θα ζητήσει να καταργηθεί η εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο

Απέτυχε δημοσιονομικά: «Μαύρη τρύπα» 400 εκ. ευρώ στα έσοδα!

Πιάνει δουλειά ο Χαρδούβελης: Θα ζητήσει να καταργηθεί η εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο

Θέμα κατάργησης του μέτρου της εξίσωσης του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα θέσει το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα, όπως αφήνει να εννοηθεί ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το μέτρο έχει αποτύχει εισπρακτικά καθώς εμφανίζεται κατακόρυφη πτώση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης από την στιγμή εφαρμογής του ΕΦΚ, καθώς όπως σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, «το μέτρο έχει επηρεάσει τόσο την κατανάλωση όσο και τα έσοδα από τον ΦΠΑ και ως εκ τούτου εξακολουθούμε να έχουμε απόκλιση από τους στόχους τους οποίους είχε υπολογίσει η τρόικα».

Τα στοιχεία δείχνουν για την περίοδο 2012-2013 μείωση 71% στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με την περίοδο 2011-2012, ενώ την περίοδο 2013-2014 η κατανάλωση ήταν στο 1/3 σε σχέση με πρόπερσι.

Ωστόσο, αν και τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 59,2% το 2013 σε σχέση με το 2012 και κατά 12,84% το 2014 σε σχέση με το 2013, οι σημαντικές απώλειες που καταγράφηκαν στα έσοδα από τον ΦΠΑ στα καύσιμα κάνει το μέτρο να κρίνεται αποτυχημένο, καθώς αθροιστικά από ΕΦΚ και ΦΠΑ υπήρξαν απώλειες εσόδων ύψους περίπου 400 εκ. ευρώ.

«Έπιασε» η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Αντίθετα, καλά είναι τα νέα από το «μέτωπο» του ΦΠΑ στην εστίαση.

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, είπε ότι «το μέτρο πάει καλά σε επίπεδο εσόδων, δημιουργείται τάση που ίσως να γυρνάει σε θετικά επίπεδα και αυτό δείχνει ότι όσο περνάνε οι μήνες η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πάει όλο και καλύτερα, γεγονός που αφήνει περιθώριο για την διατήρηση του μέτρου».

Η ίδια πηγή τόνισε ότι το Σεπτέμβριο με την τρόικα, κατά την διάρκεια κατάρτισης του σχεδίου προϋπολογισμού, θα συζητηθεί και το θέμα υπεραπόδοσης στόχων ώστε να επέλθει μείωση φορολογικών συντελεστών, όπως προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Τέλος, αναφορικά με την διατήρηση και το 2015 της έκτακτης εισφοράς, ο ίδιος ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ είπε με νόημα ότι «το έκτακτο μέτρο ισχύει μέχρι και το 2014».

BINTEO STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top