ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ Προβόπουλου: Πολλά βράδια έμενα άυπνος γιατί δεν ήξερα αν θα έχουμε ευρώ ή δραχμή

Eύσημα από Σαμαρά-Βενιζέλο. Ψήφο εμπιστοσύνης στον Στουρνάρα

​Ευχαριστημένος για το «τιτάνιο» έργο που έγινε στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και για τον αντικαταστάτη του Γ.Στουρνάρα εμφανίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης μιλώντας σε δημοσιογράφους ο απερχόμενος διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, η θητεία του οποίου λήγει στις 20 Ιουνίου.

Όπως ο ίδιος δήλωσε, όχι μόνο δεν ��ιώθει «καμία πικρία» για την απομάκρυνσή του από τη διοίκηση της ΤτΕ, αντιθέτως όπως είπε νοιώθει «απελευθερωμένος».

«Νοιώθω απελευθερωμένος γιατ�� πέρασα μια πολύ δύσκολη περίοδο, με πολλά βράδια χωρίς ύπνο που δεν ήξερα τι θα ξημερώσει και σε ποιο νομισματικό καθεστώς θα ξυπνούσα» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Προβόπουλος και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον κ.Στουρνάρα.

«Η επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ ήταν ότι καλύτερο», σημείωσε ο κ.Προβόπουλος , προσθέτοντας πως εκτός από τις γνώσεις των μακροοικονομικών, έχει ασχοληθεί με την πολιτική διαχείριση των πραγμάτων, γνωρίζει ��α τραπεζικά και εξασφαλίζεται έτσι μια καλή συνέχεια στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε ερώτηση για το αν νοιώθει πως υπήρξε αναγνώριση για το έργο που επιτέλεσε στην ΤτΕ, ο απερχόμενος διοικητής της Τραπέζης υπογράμμισε πως τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Βαγγέλης Βενιζέλος που επικοινώνησαν μαζί του, τού μίλησαν με πολύ θετικά λόγια.

«Χθες ο Πρωθυπουργός μου τηλεφώνησε και μου μίλησε με πολύ θετικά λόγια για το έργο μου στην ΤτΕ, ενώ και σήμερα μου τηλεφώνησε ο Βενιζέλος και μου μίλησε με πολύ θερμά λόγια. Με τον Βενιζέλο ζήσαμε άλλωστε δραματικές στιγμές» σημείωσε ο Γιώργος Προβόπουλος.

Eύσημα από Σαμαρά - Βενιζέλο για Προβόπουλο

Τον τέως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, συνεχάρησαν με δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ευχαριστώντας τον παράλληλα για τις υπηρεσίες που πρόσφερε τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση αυτή.

«Συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο που διένυσε η χώρα μας» τόνισε ο κ.Σαμαράς.

«Ως Υπουργός Οικονομικών έζησα μαζί με τον Γ. Προβόπουλο πρωτοφανείς προκλήσεις υψηλής πίεσης και επικινδυνότητας και μπορώ έτσι να έχω προσωπική γνώμη για τον επαγγελματισμό, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά του» τόνισε από την πλευρά του ο κ.Βενιζέλος.

Πως θα βγούμε από την κρίση

Ο κ.Προβόπουλος μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση για την παρουσίαση των βιβλίων «Ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος 1928-2008» και «Το Χρονικό της Μεγάλης Κρίσης - Η Τράπεζα της Ελλάδος 2008-2013» παρουσίασε τις κατευθυντήριες γραμμές μέσω των οποίων μπορεί η χώρα να ξεπεράσει την κρίση .

• "Πρώτον, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και να αποφύγει την χρεοκοπία, που θα είχε ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

• Δεύτερον, το Πρόγραμμα Προσαρμογής και οι συμφωνίες με τους εταίρους εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Χωρίς ��υτά η χρεοκοπία θα ήταν αναπόφευκτη. Γι’ αυτό πρέπει να εφαρμόζονται με συνέπεια. Οι όροι άλλωστε των προγραμμάτων αφορούν, σε μεγάλο βαθμό, αλλαγές που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί πριν από πολλά χρόνια.

• Τρίτον, για να επανέλθει η χώρα στην ανάπτυξη, διασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή της προοπτική, έπρεπε να εξαλείψει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες, να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και να ενισχύσει την εξωστρέφεια της οικονομίας, να εκσυγχρονίσει το κράτος, να καταστήσει ανταγωνιστική τη λειτουργία των αγορών και να περιορίσει το βάρος του δημόσιου χρέους. Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης ένα νέο εξωστρεφές πρότυπο ανάπτυξης.

• Τέταρτον, η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να στηριχθε�� κατά κύριο λόγο στην εκλογίκευση των δαπανών. Τα έσοδα οφείλουν να ενισχυθούν με περιορισμό της φοροδιαφυγής και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να γίνει εφικτή στη συνέχεια η αναγκαία μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της φορολογικής επιβάρυνσης.

• Πέμπτον, η ιστορική πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα επιβάλλει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, την εθνική συνεννόηση και την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση.

• Τέλος, τα προγράμματα προσαρμογής αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την έξοδο από την κρίση, όχι όμως και επαρκή. Για το ριζικό αναπροσανατολισμό της οικονομίας προς ένα νέο πρότυπο, απαιτείται ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, με μακρόπνοη στόχευση και συνεπή εφαρμογή".

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top