ΚΑΛΟ ΝΕΟ: Ακόμη μικρότερη στο 0,9% η ύφεση το α' τρίμηνο

Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

​Ακόμα μικρότερη απ’ ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν η ύφεση το πρώτο τρίμηνο του ��τους. Στην πρώτη αναθεώρηση που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ διαπίστωσε ότι διαμορφώθηκε σε 0,9% αντί 1,1% που ήταν η αρχική εκτίμηση (flash estimate) προ ολίγων ημερών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), σε όρους όγκου, κατά το 1o τρίμηνο του 2014 παρουσίασε μείωση κατά 0,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2013, έναντι της μείωσης κατά 1,1% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 1oυ τριμήνου (flash estimate) και είχε ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου 2014.

Όπως σημειώνεται η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Μαρτίου εισαγωγών ��αι εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Με βάση τα νεότερα στοιχεία:

* Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,8% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2013.

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 7,9%.

* Αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2013 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,5% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 13,1%.

* Αύξηση κατά 2,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2013 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κ��τά 2,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,9%.

Όπως σημειώνει πάντως η ΕΛΣΤΑΤ η μέτρηση θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2014 και μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά σημαντικές αναθεωρήσεις τόσο των ετήσιων, όσο και των τριμηνιαίων στοιχείων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top