Αυτές είναι οι φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο

«Μπρα ντε φερ» με την τρόικα τον Ιούλιο

Αυτές είναι οι φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο

Επιχείρηση μείωσης φορολογικών επιβαρύνσεων θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται επί ποδός προκειμένου η ατζέντα των φοροελαφρύνσεων να παρουσιαστεί τον Ιούλιο στην τρόικα. Άσοι στο μανίκι της Ελλάδας είναι η επίτευξη των στόχων και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο οικονομικών αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τον Ιούλιο κατά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την αξιολόγηση του Φθινοπώρου κατά την οποία θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις.

Βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που πληρώνουμε, από 1 έως 4% ανάλογα με το εισόδημα. Ωστόσο οι πολίτες διατυπώνουν ερωτήματα για το σύνολο του φορολογικού πλαισίου.

Στην ατζέντα των φορο-ελαφρύνσεων στόχος είναι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για μισθωτούς και συνταξιούχους να μην υπερβαίνει το 33% από 42% που είναι σήμερα. Για τις επιχειρήσεις οι βασικοί συντελεστές που είναι 26% και 33% εξετάζεται σε ��ρώτη φάση να μειωθούν στο 20% και αργότερα στο 15%.

Επίσης, μια από τις προτάσεις που εξετάζεται είναι για δήλωση ΦΠΑ ο τζίρος να υπερβαίνει τις 25.000 ευρω. Με αυτή την ρύθμιση εκτιμάται πως το 52% των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών απαλλάσσονται από την παρακράτηση και απόδοση ΦΠΑ.

Παράλληλα, εξετάζεται σταδιακή μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 12%. Μέχρι το τέλος του 2015, όμως, λόγω οδηγίας που έχει εκδώσει η ευρωπαϊκή επιτροπή, ο ΦΠΑ δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω του 15%.

Για τα τεκμήρια εξετάζεται μείωση σε πρώτη φάση και πλήρης κατάργηση απο το 2016. Επίσης η κυβέρνηση δορμολογεί κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβλήθηκε το 2010 στα καινούρια Ι.Χ όπως και μείωση φόρων πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ άνω των 1929 κυβικών και επίσης πλήρης κατάργηση από το 2016.

Προβληματισμός επικρατεί ωστόσο και για την συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες αυξάνονται κατά περίπου ένα δις ανά μήνα. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να συζητήσει με την τρόικα την επέκταση των μηνιαίων δόσεων σε 48 από 12 που είναι σήμερα.

Δείτε στο βίντεο το σχετικό ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star!

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top