400.000 είναι οι οφειλέτες στο ΙΚΑ λόγω οικονομικής αδυναμίας!

Διαβάστε ποιες είναι οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές

Ελάχιστοι είναι οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων που εντάσσονται σε ρύθμιση οφειλών και ακόμα λιγότεροι αυτοί που παραμένουν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων. Αποτέλεσμα είναι τα λουκέτα να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο!

Tους 400.000 φτάνουν συγκεκριμένα οι οφειλέτες του ΙΚΑ με τις βεβαιωμένες τους οφειλές να αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ! Σε μία προσπάθεια αύξησης της εισροής εσόδων ο Οργανισμός δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν στον ευνοικό προσωρινό διακανονισμό οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε άλλες ρυθμίσεις

«Έχουμε διαπιστώσει ότι η ρύθμιση έτσι όπως νομοθετήθηκε πέρσι δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα Δεύτερον παρά τη σκληρή στάση τη�� τρόικας σε αυτό το θέμα προσπαθούμε να βρούμε τρόπους ώστε να στρογγυλέψουμε λίγο τα πράγματα να διευκολύνουμε τους επιχειρηματίες ώστε να έρθουν να κάνουν ρύθμιση» δήλωσε ο Κώστας Παπαθανασίου, Υποδιοικητής ΙΚΑ στο Star.

«Οι έμποροι ασφυκτιούν από τα παλιά χρέη. Ο έμπορος πάντα θέλει να πληρώσει τα χρέη του. Εάν τα παλιά χρέη δεν ρυθμιστούν σε 60 με 100 δόσεις και τα καινούργια που θα δημιουργηθούν σε 24 δόσεις δεν πρόκειται να προχωρήσουν και τα λουκέτα θα αυξηθούν» δήλωσε επίσης ο Θάνος Τσαγγάρης, έμπορος .

Aυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ρυθμίσεις στις οποίες μπορεί να ενταχθεί κάποιος που χρωστά στα ασφαλιστικά ταμεί��. Η Νέα Αρχή η οποία επιτρέπει την εξόφληση της οφειλής σε 38 δόσεις και η Πάγια Ρύθμιση η οποία φτάνει τις 12 δόσεις. Αυτό που αλλάζει τώρα είναι ότι όσοι έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτές τις δύο ρυθμίσεις αλλά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις μπορούν να ενταχθούν στον προσωρινό διακανονισμό που ίσχυε μέχρι τον Ιούλιο του 2013 και έτσι να πετύχουν μέχρι και 80 δόσεις και σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας καταβολής τις 150!

Ο προσωρινός διακανονισμός είχε καταργηθεί από την τρόικα, αλλά επανέρχεται μόνο για όσους έχουν χρέη από πριν από τον Ιούλιο του 2013.

Από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας, ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε στη Βουλή ότι κανείς δεν μπορεί να πει όχι στην αύξηση των δόσεων, αλλά χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία και ότι θεωρεί πως με τον νόμο που ισχύει για ΟΑΕΕ μπορούν να εφαρμοστούν παράλληλα οι 48 δόσεις και η 12μηνη Ρύθμιση και στο ΙΚΑ.

Στο τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου το ΚΕΑΟ προχώρησε στη λήψη αναγκαστικών μέτρων που αντιστοιχούν για οφειλές 270 εκατ. ευρώ, ενώ από την ευνοϊκή ρύθμιση στην ο��οία προχωρά τώρα προσδοκά να εισπράξει άλλα 260 εκ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top