ΦΠΑ: 12% λέει η κυβέρνηση, 19% επιμένει το ΔΝΤ

Διαβάστε αναλυτικά

ΦΠΑ: 12% λέει η κυβέρνηση, 19% επιμένει το ΔΝΤ

​Μπροστά σε νέο τοπίο στον ΦΠΑ θα βρεθούμε τα επόμενα χρόνια. Η Κυβέρνηση δια στόματος Πρωθυπουργού Α.Σαμαρά προτείνει συντελεστή 12%. Το ΔΝΤ έχει προτείνει ενιαίο συντελεστή 19%.

Η Κυβέρνηση αν και θέτει τον ενιαίο συντελεστή στο 12% αισθητά χαμηλότερα από το 19%, δεν διευκρινίζει το εάν ο προτεινόμενος συντελεστής 12% θα είναι ο αρχικός ή ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ και θα μειωθεί σταδιακά σε αυτά τα επίπεδα εκκινώντας από το 19%, που έχει προτείνει το ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζοντας το σχέδιο «Ελλάδα 2021: Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο» είπε πως στόχος είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα στο 12%.

Σημειώνεται πως σε ειδική έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού φορολογικού συστήματος που έχουν συντάξει οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ τονίζεται πως η απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ είναι αναγκαία για να περιοριστούν οι δυνατότητες φοροαποφυγής μέσω της χρήσης των μειωμένων συντελεστών του φόρου και να δημιουργηθεί μια σταθερή φορολογική βάση στον οικονομικό κύκλο.

Οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έχουν εισηγηθεί να καταργηθεί τόσο ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% όσο και ο μειωμένος, που ανέρχεται σε 13% και να καθιερωθεί ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 19%.

Το ΔΝΤ έχει προτείνει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 19% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή.

Ακόμη η πρότασή τους στο��εύει στο να εξαλειφτεί ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά και τον οποίο θεωρούν ως μηχανισμό φοροκλοπής.

Υπενθυμίζεται πως στα νησιά του Αιγαίου πλην Κρήτης (Νομοί Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο), οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά 30%, δηλαδή ο κανονικός γίνεται 16%, ο μειωμένος 9% και ο υπερμειωμένος 5%.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top