Ηλεκτρονική εφαρμογή θα διασφαλίζει τον «ακατάσχετο λογαριασμό»

Με μερικά ΚΛΙΚ στον υπολογιστή θα γλιτώνεις κατασχέσεις έναντι οφειλών

Ηλεκτρονική εφαρμογή θα διασφαλίζει τον «ακατάσχετο λογαριασμό»

Σε πλήρη εφαρμογή θέτει η Κυβέρνηση τον «ακατάσχετο λογαριασμό» σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Με την πρωτοβουλία αυτή οι φορολογούμενοι, που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο ή τις τράπεζες, δεν θα κινδυνεύουν στην περίπτωση που λαμβάνουν έκτακτα επιδόματα να τα απολέσουν λόγω κατασχέσεων, κάτι που συνέβη προσφάτως με το κοινωνικό μέρισμα και έπρεπε να υπάρξει κεντρική παρέμβαση γι�� να επιλυθεί το πρόβλημα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μην προχωρούν οι τράπεζες σε κατασχέσεις έναντι οφειλών είναι κάθε φορολογούμενος να δηλώσει έναν τραπεζικό λογαριασμό. Για τον λογαριασμό αυτό και μόνον το ποσό καταθέσεως έως και 1.500 ευρώ θα είναι πλήρως ακατάσχετο.

Για να διευκολύνει του πολίτες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δημιούργησε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που αναμένεται να τεθεί εντός των επόμενων ημερών σε παραγωγική λειτουργία στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.

Με τους κωδικούς πρόσβασης στο Τaxisnet, κάθε φορολογούμενος ο οποίος θέλει να ενεργοποιήσει αυτό το τείχος προστασίας θα μπαίνει στην εφαρμογή και δεν θα δηλώνει τίποτα περισσότερο από τον IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τον οποίο θέλει να προστατεύσει από ενδεχόμενες κατασχέσεις.

Αν ο φορολογούμενος έχει περισσότερους από έναν τραπεζικούς λογαριασμούς, προτεραιότητα έχει ο λογαριασμός μισθοδοσίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να δηλωθεί το IBAN αυτού του λογαριασμού.

Μετά τη δήλωση του IBAN το υπουργείο Οικονομικών θα διαβιβάζει τα στοιχεία σε όλες τις τράπεζες ώστε να γνωρίζουν για ποιους λογαριασμούς καταθέσεων υφίσταται το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top