Κερδισμένοι και χαμένοι: Ο (νέος) Ενιαίος Φόρος Ακινήτων προ των πυλών!

Δείτε αναλυτικά συντελεστές και κλίμακες

Προ των πυλών βρίσκεται πλέον ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος από τον Ιούνιο αντικαθιστά το «χαράτσι» της ΔΕΗ, καθώς στις 30 Μαΐου λήγει η προθεσμία για την υποβολή από τους υπόχρεους των εντύπων Ε9 με τα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης, βάσει των οποίων θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ.

Κερδισμένοι είναι μόνο όσοι έχουν γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.) και κτίσματα τα οποία δεν έχουν καθόλου στέγη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να φέρνει μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων στους ιδιοκτήτες των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 300.000 ευρώ, όμως σε κάθε περίπτωση ο φόρος που θα πληρωθεί υπολογίζεται ότι θα είναι κατά μέσο όρο 20% μεγαλύτερος από αυτόν που πραγματικά αναλογεί στις πραγματικές αξίες των ακινήτων τους.
pro-ton-pulon-o-eniaios-foros-akiniton.jpg
Κερδισμένοι και χαμένοι


Με τον ΕΝΦΙΑ «κερδισμένοι» είναι οι ιδιοκτήτες που κατέχουν ένα ή περισσότερα ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες, που έχουν εξαντλήσει τους συντελεστές δόμησης, καθώς θα πληρώσουν μειωμένο φόρο κατά 4,4% έως και 21,6% σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα και όσοι έχουν διαμερίσματα ή μονοκατοικίες που έχουν καλύψει πλήρως τις δομήσιμες επιφάνειες των οικοπέδων τους, συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ, θα καταβάλουν φόρους μειωμένους σημαντικά, κατά ποσοστά από 15% έως και 23%.

Στους μεγάλους «χαμένους» εντάσσονται όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα, ημιτελή ή αποπερατωμένα κτίσματα, των οποίων η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Οι εν λόγω υπόχρεοι μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν τόσο από το «χαράτσι» της ΔΕΗ όσο και το ΦΑΠ.

Από την άλλη πλευρά, όσοι «εμπιστεύτηκαν» το κράτος για μια ακόμη φορά θα ζημιωθούν αφού οι κάτοχοι αυθαιρέτων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013, καθώς και όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους, ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσ��ς που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top