Ζαν Κλοντ Τρισέ: Αν δεν σας άρεσε η λιτότητα, να μην ζητούσατε βοήθεια

Σκληρή κριτική από τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ζαν Κλοντ Τρισέ: Αν δεν σας άρεσε η λιτότητα, να μην ζητούσατε βοήθεια

Ένα ιδιαίτερα σκληρό πρόσωπο απέναντι στην Ελλάδα έδειξε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι αν δεν αρέσει η λιτότητα, η χώρα δεν θα έπρεπε να είχε ζητήσει βοήθεια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε ότι «οι πολιτικές λιτότητας ισοδυναμούν με την οργάνωση του δρόμου που οδηγεί πίσω στην ισορροπία. Αν οι Έλληνες είχατε σεβαστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεν θα είχατε υποστεί τις πολιτικές λιτότητας. Προκειμένου να λάβετε βοήθεια, οφείλατε να εφαρμόσετε τις πολιτικές αυτές»

«Σε κάθε περίπτωση», σχολιάζοντας τις χώρες που βρέθηκαν στο δρόμο της τρόϊκας, «αν δεν σας άρεσε, δεν έπρεπε να είχατε ζητήσει βοήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας μια αποτίμηση της κρίσης που κλήθηκε να χειριστεί ως επικεφαλής της ΕΚΤ από το 2003 ως το 2011, ο γάλλος οικονομολόγος είπε ότι «η πιο αδύναμη χώρα (η Ελλάδα) είχε έλλειμμα ίσο με 15% του ΑΕΠ και αυτή η κατάσταση δημιούργησε το δράμα. Οι χώρες που είχαν τα λιγότερα προβλήματα ήταν εκείνες που σεβάστηκαν το Σύμφωνο Σταθερότητας (σ.σ.: το οποίο ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι το δημόσιο έλλειμμα των κρατών-μελών της ευρωζώνης δεν πρέπει να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ). Αν το είχαν σεβαστεί η Ελλάδα ή η Πορτογαλία, τα προβλήματά τους θα ήταν λιγότερα».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top