Ανοίγει η «κάνουλα» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τέλος του 2014 θα «πέσουν» τα πρώτα λεφτά από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Τέλος του 2014 θα «πέσουν» τα πρώτα λεφτά στις ΜμΕ από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Αυτό δήλωσε νωρίς το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της υπογραφής συμφωνίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ για τη συμμετοχή του ομίλου της ΕΤΕπ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με 50 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος της ΕΤΕπ θα συμμετάσχει στο δεύτερο υποταμείο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείο, το οποίο θα παράσχει κεφαλαιουχική στήριξη σε βιώσιμες επιχειρήσεις, είτε με τη μέθοδο της συμμετοχής fund of funds ή με συνεπένδυση ή επένδυση σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ ανέφερε ότι η συμμετοχή της Τράπεζας στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο επιβεβαιώνει τη δέσμευση της για στήριξη της ελληνικής προσπάθειας. Ο ίδιος σημείωσε: «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε πρόσθετη στήριξη στις ελληνικές ΜμΕ μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, εφόσον η ΕΤΕπ αξιολογήσει θετικά το επιχειρηματικό σχέδιο του Ταμείου, μόλις το λάβει από τις ελληνικές αρχές». Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο όμιλος της ΕΤΕπ συμμετείχε στην προσπάθεια σύστασης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου αφότου έλαβε τη σχετική πρόταση από τις ελληνικές αρχές το 2012.

Ο Χόιερ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επενδυτές θα επιστρέψουν γρήγορα στην Ελλάδα, αν και σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει πολλά να κάνει στο μέλλον δεν έχουν επιλυθεί τα πάντα». Ο ίδιος ανέφερε ότι αρκετοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν αδυναμία πρόσβασης στη ρευστότητα και στα πρόγραμμα-κονδύλια της ΕΤΕπ. Θέμα με το οποίο όπως σημείωσε ο ίδιος ήδη ασχολείται η Τράπεζα και δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο διάστημα να διαμορφωθούν νέα προγράμματα για μικρότερες επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι έως το τέλος του έτους θα γίνουν οι πρώτες χρηματοδοτήσεις βάσει ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος, όπως είπε. Σημείωσε παράλληλα ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Γαλλική Επενδυτική Τράπεζα και το Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε από την πλευρά του ότι η ΕΤΕπ έδειξε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης ότι είναι υποστηρικτής της Ελλάδας και ότι ο πιο πολύτιμος πόρος σήμερα είναι η ρευστότητα. Σημειώνοντας παράλληλα ότι τα κεφάλαια δεν είναι υψηλά ωστόσο εκτίμησε ότι αυτά θα μπορέσουν να προσελκύσουν περισσότερα κονδύλια από τον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι η ΕΤΕπ από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα έχει προχωρήσει σε χορηγήσεις προς την Ελλάδα ύψους 9 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα το χρηματοδοτικό άνοιγμα ανέρχεται στα 17 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 9% περ��που του ΑΕΠ της χώρας. Στον τομέα των υποδομών και μόνο, οι επενδύσεις της ανέρχονται σε περίπου 14 δισ. ευρώ. Επιπλέον, στην Ελλάδα η ΕΤΕπ έχει διαρκώς στηρίξει μεγαλύτερο ποσοστό των επενδύσεων από ό,τι κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Για να βοηθήσει τις ελληνικές ΜΜΕ, η ΕΤΕπ διοχέτευσε 700 εκατ. ευρώ στον τομέα αυτόν κατά τη διάρκεια της κρίσης, στηρίζοντας περίπου 5 000 ΜΜΕ σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρ��ια.

Πέρυσι οι χρηματοδοτήσεις της τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2012 φθάνοντας στα 1,47 δισ. ευρώ, ενώ ανέπτυξε νέα προϊόντα, όπως το Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου, το Ταμείο Εγγυοδοσίας για τις ΜΜΕ, η χρηματοδότηση ΜΜΕ μέσω του προγράμματος «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης-Επενδύσεις για τους νέους», καθώς και η σημερινή υπογραφή συμφωνίας για τη συμμετοχή της ΕΤΕπ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top