Στο μικροσκόπιο οι φορολογικές δηλώσεις: Ένας στους τρεις δηλώνει «φιλοξενούμενος»

Σαρωτικοί έλεγχοι για περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων

​Εντυπωσιακά ευρήματα έφερε στο φως η επεξεργασία των περσινών φορολογικών δηλώσεων που έγινε από το ΥΠΟΙΚ προκειμένου να καθοριστούν οι δικαιούχοι του "κοινωνικού μερίσματος". Στη σημερινή Ελλάδα, τουλάχιστον ο ένας στους τρεις δηλώνει "φιλοξενούμενος".

Σε σύνολο περίπου 5,5 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που κατατέθηκαν το 2013, περίπου 1,85 εκατομμύρια φορολογούμενοι συμπλήρωσαν τον συγκεκριμένο κωδικό.

Στελέχη του υπουργείου είναι πεπεισμένα ότι η εκτεταμένη "φιλοξενία", πέρα από τις πολλές περιπτώσεις που είναι πραγματικές και εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης (επιστροφή στην πατρική κατοικία λόγω έλλειψης εισοδημάτων), υποκρύπτει και περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Οι έλεγχοι που θα γίνουν θα στηριχθούν στα στατιστικά ευρήματα, προκειμένου να φέρουν στο φως περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων, κυρίως από ενοίκια, ή δόλιας υποβολής αίτησης με στόχο την είσπραξη του μερίσματος.

Η μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων ή φίλων. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται και θα παραπεμφθούν για περαιτέρω έλεγχο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 2 φυσικών προσώπων που εμφανίζονται να φιλοξενούν από 60 άτομα ενώ 55 φορολογούμενοι -όλοι φ��σικά πρόσωπα- εμφανίζονται να φιλοξενούν από 10 άτομα ο καθένας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top