«Ξεπαγώνουν» οι μεταβιβάσεις ακινήτων - Τι ορίζουν οι αποφάσεις του υπ. Οικονομικών

Πώς θα εξαγοράζονται από το Δημόσιο τα ακίνητα που έχουν καταπατηθεί

«Ξεπαγώνουν» οι μεταβιβάσεις ακινήτων - Τι ορίζουν οι αποφάσεις του υπ. Οικονομικών

​«Ξεπαγώνουν» μετά από τρεις μήνες οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Το υπουργείο οικονομικών ήρθε σε συμφωνία με την Ένωση των Συμβολαιογράφων και εξέδωσε δύο υπουργικές αποφάσεις, που αφορούν στον τρόπο εφαρμογής και υπολογισμού του φόρου υπεραξίας.

Στις αποφάσεις αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι ο συμβολαιογράφος θα υποχρεούται να ελέγχει και να βεβαιώνει την ακρίβεια των στοιχείων, καθώς και να θεωρεί τη δήλωση. Δεν έχει όμως ευθύνη για όσα στοιχεία δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του και δεν περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο που συντάσσει.

Οι αποφάσεις βρίσκονται "στο δρόμο" για το Εθνικό Τυπογραφείο και αναμένεται να δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την ερχόμενη Τρίτη ώστε να «ξεμπλοκάρει» η αγορά ακινήτων, καθώς η εκκρεμότητα της υπογραφής και έκδοσής τους είχε σαν αποτέλεσμα να μην γίνονται αγοραπωλησίες ακινήτων από τους συμβολαιογράφους.

Τι είναι και πως υπολογιζόταν μέχρι τώρα ο φόρος υπεραξίας

Στο φόρο υπεραξίας το κράτος θα παρακρατεί το 15% από την υπεραξία που προκύπτει μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησής του. Αν δηλαδή κάποιος ιδιοκτήτης είχε αγοράσει πριν μερικά χρόνια ένα ακίνητο 100.000 ευρώ και το πουλήσει από το 2014 έναντι 150.000 ευρώ τότε θα πληρώσει φόρο 15% για το υπερβάλλον ποσό των 50.000 ευρώ, δηλαδή «χαράτσι» 7.500 ευρώ (50.000 ευρώ Χ 15%=7.500 ευρώ).

Πώς θα εξαγοράζονται από το Δημόσιο τα ακίνητα που έχουν καταπατηθεί

Με την καταβολή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ο ιδιοκτήτης του καταπατημένου ακινήτου θα μπορεί να το εξαγοράσει από το Δημόσιο και να αποκτήσει νόμιμο τίτλο κυριότητας υπό την προϋπόθεση ότι το έχει ήδη στην κατοχή του για τουλάχιστον 20 χρόνια. Αυτό, προβλέπετ��ι στο ένα από τα τρία νομοσχέδια με τα οποία το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει τάξη στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δημόσια Περιουσία.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top