Πρωτιά της Ελλάδας στην ΕΕ στις «μαύρες» πληρωμές

Ένας στους τρεις πλήρωσε για αδήλωτη εργασία

Πρωτιά της Ελλάδας στην ΕΕ στις «μαύρες» πληρωμές

Πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα στην έρευνα του ευρωβαρόμετρου για πληρωμή αγαθών ή υπηρεσιών με «μαύρα» χρήματα, δηλαδή για αδήλωτη εργασία, χωρίς απόδειξη και χωρίς την καταβολή του ΦΠΑ που αντιστοιχεί.

Συγκεκριμένα, στη σχετική έρευνα περίπου τρεις στους δέκα Έλληνες (30%) παραδέχονται ότι το προηγούμενο έτος, αγόρασαν αγαθά ή υπηρεσίες που ήταν προϊόντα αδήλωτης εργασίας, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην «ΕΕ των 28» και έχει διπλασιασθεί σχεδόν δραματικά συγκριτικά με το 2007, όταν βρισκόταν στο 17%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σύνολο της ΕΕ, στο ερώτημα «έχετε πληρώσει αγαθά και υπηρεσίες με σοβαρές υποψίες ότι περιλάμβαναν αδήλωτη εργασία (χωρίς απόδειξη και ΦΠΑ)», κατά τους τελευταίους 12 μήνες, απαντά θετικά μόλις το 11% έναντι 30% της Ελλάδας!

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται εκτός από την Ελλάδα καταγράφονται στην Ολλανδία (29%), στη Λετονία (28%) και στη Δανία (23%) και τα χαμηλότερα στη Μ. Βρετανία (8%), στη Γερμανία (7%) και στην Πολωνία (5%).

Στο ερώτημα επίσης «γνωρίζετε άτομα που εργάζονται χωρίς να δηλώνουν το εισόδημα ή μέρος του εισοδήματός τους στην εφορία;» θετικά απαντά το 54% των Ελλήνων, έναντι 32% στην ΕΕ. Το ποσοστό είναι το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ μετά τη Δανία (59%) και την Ολλανδία (55%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ιρλανδία (25%), στη Μάλτα, στη Ρουμανία (20%) και στη Μ. Βρετανία (15%).

Πάντως, το 44% των Ελλήνων δηλώνει ότι καταφεύγει στην αδήλωτη εργασία, λόγω έλλειψης ελέγχου από τις αρμόδιες Αρχές, με το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 21%.

Ακόμη, το 33% των Ελλήνων απαντά ότι καταφεύγει στην αδήλωτη εργασία «επειδή οι φόροι και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης είναι πάρα πολύ υψηλοί» (έναντι 26% στην ΕΕ).

Μικρό είναι όμως το ποσοστό, το 3% των ερωτηθέντων Ελλήνων (έναντι 4% στην ΕΕ) οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι έλαβαν οι ίδιοι αδήλωτες αμοιβές σε αντάλλαγμα για την παροχή εργασίας, κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Το 16% από αυτούς παραδέχεται ότι τον τελευταίο χρόνο κέρδισε περισσότερα από 1.000 ευρώ μέσω της «μαύρης» εργασίας.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, οι πλέον διαδεδομένες υπηρεσίες που αμείβονται χωρίς απόδειξη στην Ελλάδα και στην ΕΕ είναι οι επισκευές και οι ανακαινίσεις σπιτιών (25% έναντι 29% στην ΕΕ), οι υπηρεσίες υγείας (16% έναντι 8% στην ΕΕ), οι επισκευές αυτοκινήτων (13% έναντι 22% στην ΕΕ) και η καθαριότητα οικιών (12% έναντι 15% στην ΕΕ).

Το 23% των Ελλήνων (25% στην ΕΕ) παραδέχονται ότι τον τελευταίο χρόνο ξόδεψαν από 50 ως 200 ευρώ σε αγαθά και υπηρεσίες χωρίς απόδειξη, ενώ το 19% δηλώνουν ότι με τον ίδιο λόγο κατανάλωσε περισσότερα από 500 ευρώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top