Ξηλώνεται η παράλογη διάταξη: Πώς γλιτώνουν το λουκέτο δισκογραφικές, σινεμά και leasing

Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις που πωλούν ή εκμισθώνουν πνευματικά δικαιώματα

Σπύρος Δημητρέλης

Ζήτημα ημερών είναι το ξήλωμα της παράλογης διάταξης για την παρακράτηση φόρου 20% επί του τζίρου των επιχειρήσεων που πωλούν ή εκμισθώνουν πνευματικά δικαιώματα, τα λεγόμενα royalties.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η πρόταση που έχει κάνει ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, τα αρμόδια για τα φορολογικά ζητήματα, έχει επί της ουσίας γίνει αποδεκτή και οδηγεί σε άρση του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις που διαθέτουν και εμπορεύονται πνευματικά δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση αυτή που, όπως τονίζει πηγή που βρίσκεται πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις, έχει τεθεί στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας είναι η κατάργηση της παρακράτησης φόρου από τις πωλήσεις των εταιρειών που διαχειρίζονται πνευματικά δικαιώματα. Υπόψη της τρόικας έχει τεθεί και εναλλακτική πρόταση η οποία προβλέπει τη δραστική μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου από το τζίρο πνευματικών δικαιωμάτων από το 20% στο 5%. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι κατά 95% θα γίνει αποδεκτή η πρόταση για κατάργηση της παρακράτησης. Πολύ κρίσιμη για το θέμα είναι τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και στελέχη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας.

Η διάταξη για την κατάργηση ή έστω δραστική μείωση της παρακράτησης φόρου από την πώληση και εκμίσθωση royalties πρόκειται να περιληφθεί στο φορολογικό τμήμα του πολυνομοσχεδίου για την υλοποίηση της συμφωνίας κυβέρνησης τρόικας.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (νόμος 4172/2013) που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και τέθηκε τυπικά σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά προβλέπει την επιβολή παρακράτησης φόρου 20% επί του τζίρου των επιχειρήσεων που πωλούν ή εκμισθώνουν κάθε είδους πνευματικά δικαιώματα. Πρόκειται για διάταξη που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο τις επιχειρήσεις ολόκλη��ων κλάδων όπως είναι οι δισκογραφικές εταιρείες, οι εταιρείες leasing, οι εταιρείες διανομής κινηματογραφικών ταινιών κλπ.

Και αυτό διότι ο παρακρατούμενος φόρος είναι τόσο μεγάλος αφού δεν μπορεί να συμψηφιστεί ακόμη και από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες που έχουν περιθώριο κέρδους έως και 8%. Έτσι δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και μοιραία οδηγούνται σε λουκέτο. Οι εταιρείες των παραπάνω κλάδων και όχι μόνο βρίσκονται σε σύγχυση αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν για την παρακράτηση του φόρου και ελπίζουν ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα διορθωθεί η εξοντωτική διάταξη.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top