Προς πολιτική λύση τα «αγκάθια» με την τρόικα – «κλείδωσε» η διανομή του πλεονάσματος

Μαραθώνιες επαφές ενόψει Eurogroup και Συνόδου Κορυφής

Προς πολιτική λύση τα «αγκάθια» με την τρόικα – «κλείδωσε» η διανομή του πλεονάσματος

Σε πολιτική διαπραγμάτευση στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή, οδηγείται η εμμονή της τρόικας να επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέματα που η Αθήνα έχει θέσει ως «κόκκινες γραμμές». Στο μεταξύ, δημοσίευμα θέλει τις δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Χωρίς «λευκό καπνό» οι επαφές

Οι επαφές υπουργών με τους εκπροσώπους τον δανειστών είναι μαραθώνιες, ωστόσο, οι περισσότερες λήγουν χωρίς συμφωνία, αλλά με σύγκλιση απόψεων.

Όπως έχει ήδη γράψει το star.gr, χωρίς τελική συμφωνία έληξε η συνάντηση της τριμερούς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία οι δανειστές επέμειναν στον καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2015, κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά.

Κοντά σε συμφωνία αλλά χωρίς να δώσουν τα χέρια, όπως σας ενημερώσαμε και νωρίτερα, βρέθηκαν τρόικα και Γιάννης Βρούτσης.

Στο μεταξύ, με πρόοδο σε αρκετά ζητήματα ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες των εκπροσώπων των δανειστών με τον Γιάννη Μανιάτη. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος, συμφωνία υπήρξε σε θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, περιβάλλοντος και για τους υδάτινους πόρους, ωστόσο, στα ενεργειακά (όπως οι εκπτώσεις στον λογαριασμό για μεγάλες βιομηχανίες και η μείωση των τιμολογίων υψηλής τάσης) δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση.

Λευκός καπνός δεν αναμένεται να βγει ούτε από τις επόμενες συναντήσεις της τρόικας με υπουργούς, μεταξύ των οποίων οι Κωστής Χατζηδάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου και Άδωνις Γεωργιάδης.

«Κλείδωσε» η διανομή του πλεονάσματος

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Το Βήμα Της Κυριακής» αναφέρει ότι κυβέρνηση και τρόικα τα έχουν βρει στην διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος, μετά την επικύρωσή του από την Eurostat, στις 23 Απριλίου.

Η τρόικα θα αποδεχθεί μια μονομερή κίνηση της κυβέρνησης, όπως έγινε με την παράταση στους πλειστηριασμούς, την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2014 και τον χαμηλό ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς το πλεόνασμα του 2013 θα υπερβαίνει κάθε προσδοκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην διανομή περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ, ποσού μικρότερου από το 70%, προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους, με την παροχή να είναι εφάπαξ.

Επίσης, μέρος του πλεονάσματος θα διατεθεί και σε μέτρα ανάπτυξης της Οικονομίας, τα οποία ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top