Μαραθώνια σύσκεψη τρόικας-Στουρνάρα-ΤΧΣ: Έκλεισε το θέμα των τραπεζών

Πυρετός επαφών στο υπουργείο Οικονομικών και σήμερα

Μαραθώνια σύσκεψη τρόικας-Στουρνάρα-ΤΧΣ: Έκλεισε το θέμα των τραπεζών

​Ολοκληρώθηκε μετά από πολλές ώρες, το βράδυ της Παρασκευής, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και της επικεφαλής του ΤΧΣ (του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) Αναστασίας Σακελλαρίου με τους επικεφαλής της τρόικας, που είχε ως αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι προγραμματισμένες αρχικώς για την Παρασκευή συναντήσεις με την τρόικα των υπουργών Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, μετατέθηκαν σήμερα Σάββατο στις 11.30 το πρωί και στις 2 μετά το μεσημέρι αντίστοιχα.

Αύριο Κυριακή στις 3 το απόγευμα θα γίνει και η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Συγκεκριμένα, οι ομαδικές απολύσεις και οι απολύσεις στο Δημόσιο είναι τα δυο θέματα, στα οποία αναζητείται η χρυσή τομή, με ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος να τονίζει ότι: «Δεν μπορείς να έρχεσαι ως τρόικα και μετά από τόσες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την επιτυχία μίας ισορροπίας, να ζητάς με το ζόρι απελευθέρωση».

Αυτό διευκρίνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα ξημερώματα του Σαββάτου κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αφού είχε προηγηθεί η εξάωρη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας, κατά την οποία έκλεισε ουσιαστικά και ένα μεγάλο «αγκάθι», αυτό για το μέλλον των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, το νομοσχέδιο για τις τράπεζες ενδέχεται να κατατεθεί πριν από τα άλλα νομοσχέδια που αφορούν στη διαπραγμάτευση και στα προαπαιτούμενα («το έχουμε έτοιμο κατά 99,9%», είπε χαρακτηριστικά).

Εκτός από τις τράπεζες, στη διαπραγμάτευση για τις οποίες ήταν παρούσα και η επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου, η συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών αφορούσε και στο δημοσιονομικό σκέλος.

Οι συναντήσεις που θα γίνουν σήμερα Σάββατο:

Θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις υπουργών της κυβέρνησης με την τρόικα:

  • Στις 11 το πρωί θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης (διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο)
  • Στις 11.30, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης (ομαδικές απολύσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, πρόσθετες απαιτήσεις τρόικας για κατάργηση τριετιών, lock out, κ.λπ.)
  • Στις 14.00, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης (το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία),
  • Στις 15.00, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ).
    Εν τω μεταξύ συνάντηση με την τρόικα, αναμένεται να έχει σήμερα και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, χωρίς να έχει καθοριστεί η ώρα.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top