ΕΧΕΤΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ: Θα φορολογηθούν ή όχι τα εταιρικά τηλέφωνα;

Έρχεται εγκύκλιος που αλλάζει τα δεδομένα

ΕΧΕΤΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ: Θα φορολογηθούν ή όχι τα εταιρικά τηλέφωνα;

​Με ερμηνευτική εγκύκλιο προτίθεται να λύσει το υπουργείο Οικονομικών το θέμα της φορολόγησης των παροχών των μισθωτών σε είδος, όπως είναι τα εταιρικά κινητά τηλέφωνα. Πυρήνας της σχετικής εγκυκλίου θα είναι η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που καθιστά παράνομη τη φορολόγηση με φόρο εισοδήματος των παροχών των επιχειρήσεων στους εργαζομένους τους οι οποίες στοχεύουν στο να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ορίζει ότι «κάθε παροχή που καταβάλλεται στο μισθωτό, με οποιαδήποτε ονομασία (επιχορήγηση, αποζημίωση, επίδομα κλπ) που, κατά το νόμο ή από τη φύση της προορίζεται να καλύψει δαπάνες στις οποίες αυτός υποβάλλεται για την εκτέλεση της υπηρεσίας που του έχει ανατεθεί ή την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δεν υποβάλλεται σε φόρο εισοδήματος, έστω και αν από την παροχή αυτή ωφελείται έμμεσα ο μισθωτός».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πρόβλεψη του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τη φορολόγηση του εταιρικού κινητού ως εισόδημα για το μισθωτό είναι ....παράνομη.

Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χθες Πέμπτη ότι για την απαλλαγή των κινητών τηλεφώνων από την φορολόγηση δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση αλλά μια ερμηνευτική εγκύκλιος, η οποία θα ενσωματώνει τα οριζόμενα στην απόφαση του ΣτΕ. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε θα εκδοθεί αυτή η εγκύκλιος, αν και λογιστήρια και εργαζόμενοι βρίσκονται σε αβεβαιότητα αναφορικά με το αν θα φορολογηθεί τελικά η παροχή κινητού από την επιχείρησή στην οποία εργάζονται.

BINTEO STAR ΕΚΠΟΜΠΗ LIVE U

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top