Την τέταρτη ακριβότερη τιμή αγελαδινού γάλακτος στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα!

Σύμφωνα με απάντηση του Θ. Σκορδά στη Βουλή

Την τέταρτη ακριβότερη τιμή αγελαδινού γάλακτος στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα!

Την τέταρτη υψηλότερη τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος μεταξύ των χωρών της ΕΕ έχει η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς. απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη!

Τους μήνες Ιανουάριος- Νοέμβριος 2013 η μέση τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος βρισκόταν στα 44,5 λεπτά/kg, ενώ ακριβότερη ήταν η τiμή παραγωγού μόνο στην Κύπρο (57,5 λεπτά/kg), στη Μάλτα (52,7 λεπτά/kg) και στη Φινλανδία (45,6 λεπτά/kg).

Στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. η μέση σταθμισμένη τιμή του αγελαδινού γάλακτος των χωρών της ΕΕ το ίδιο διάστημα ανέρχεται στα 36,2 λεπτά το κιλό.

Όπως προκύπτει από την απάντηση την τελευταία τριετία οι τιμές παραγωγού του εγχώριου αγελαδινού γάλακτος ανεβαίνουν σταθερά, ενώ η εγχώρια παραγωγή συρρικνώνεται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), η μέση τιμή παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2013 βρισκόταν 45,2 λεπτά το λίτρο, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2010 βρισκόταν στα 39,1 λεπτά το λίτρο. «Η αυξητική τάση οφείλεται κυρίως στον συνδυασμό μειωμένης ελληνική�� παραγωγής και αυξημένου κόστους εισροών στην ελληνική κτηνοτροφία» υποστηρίζει για την αιτία της αύξησης της τιμής παραγωγού ο κ. Σκορδάς.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, την τελευταία οκταετία συρρικνώνεται και η εθνική ποσόστωση ανεβαίνει, καθώς από περίπου 742.000 τόνους παραγωγής, με ποσόστωση 820.000 τόνους προ οκτώ ετών, φέτος παρήχθησαν 627.000 τόνοι, με ποσόστωση 870.000 τόνους.

Μειώθηκε κατά πολύ παράλληλα ο αριθμός των αγελαδοτρόφων, καθώς πριν μια δεκαετία υπερέβαινε τις 8.500, αλλά σήμερα έχουν μείνει μόλις 3.600!

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top