Προς νέο… αλαλούμ με τους τόκους στη φορολογική δήλωση

Άγνωστο ακόμη αν θα παρέμβει και φέτος με νομοθετική ρύθμιση το ΥΠΟΙΚ

Προς νέο… αλαλούμ με τους τόκους στη φορολογική δήλωση
Ακόμη δεν ξεκίνησε η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και οι φορολογούμενοι και φοροτεχνικοί βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με την πρώτη και σημαντική αβεβαιότητα: Το αν θα δηλωθούν στη φορολογική δήλωση τα μικροποσά από τόκους καταθέσεων.

Πέρυσι, ποσά τόκων έως 250 ευρώ δεν ήταν υποχρεωτικό να δηλωθούν στη φορολογική δήλωση ενώ για φέτος υπάρχει... ερωτηματικό.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Φέτος προστέθηκε στη φορολογική δήλωση ειδικός κωδικός, ο 667-668 στον οποίο οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν το εισόδημα από τόκους που εισέπραξαν και προέρχονται από καταθέσεις σε εγχώριες τράπεζες. Με το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στη φορολογική τους δήλωση ακόμη και τόκους 0,01 ευρώ. Αυτό, όμως, θα οδηγήσει ενώπιον προβλημάτων και επιβαρύνσεων φορολογούμενους που -ενώ έχουν μηδενικό εισόδημα- μόνο και μόνο λόγω των πενιχρών τόκων θα βρεθούν αντιμέτωποι με το τεκμήριο ελάχιστων δαπανών διαβίωσης, ύψους 3.000 ευρώ.

Μάλιστα για το εισόδημα αυτό θα κληθούν να πληρώσουν και φόρο 10% (δηλαδή 300 ευρώ) καθώς θεωρείται ότι το εισόδημα από το τεκμήριο είναι εισόδημα από κινητές αξίες (διότι από αυτήν την πηγή προέρχεται και το πραγματικό εισόδημα, δηλαδή οι τόκοι). Όπως και το εισόδημα από ακίνητα, το εισόδημα από κινητές αξίες, φορολογείται σύμφωνα με την άποψη έμπειρων φοροτεχνικών με 10%. Μάλιστα, θα φορολογηθεί με συντελεστή 10% παρά το γεγονός ότι το ίδιο το εισόδημα από τους τόκους έχει φορολογηθεί στην πηγή (στην τράπεζα) αυτοτελώς με συντελεστή 15%.

Πέρυσι, το πρόβλημα είχε ξεπεραστεί με νομοθετική ρύθμιση που προέβλεπε ότι το εισόδημα από τόκους ύψους έως 250 ευρώ δεν ήταν υποχρεωτικό να δηλωθεί στη φορο��ογική δήλωση. Αυτό, εκτός από το θέμα του τεκμηρίου, είχε αντιμετωπίσει και το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την ταλαιπωρία των φορολογούμενων οι οποίοι πήγαιναν σε όλες τις τράπεζες προκειμένου να πάρουν τις βεβαιώσεις πληρωμής τόκων, ακόμη και για μικροποσά. Το πρόβλημα αυτό ξεπεράστηκε και με την ηλεκτρονική διαβίβαση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων των ποσών των τόκων από τις τράπεζες και τη σχετική προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Και φέτος θα γίνει η προσυμπλήρωση με τους τόκους, ωστόσο αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τεκμήριο όσοι δεν έχουν άλλα εισοδήματα πέραν μερικών ευρώ από τόκους.

Να σημειωθεί ότι στο ποσό των τόκων που δηλώνουν οι φορολογούμενοι επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης, η οποία υπολογίζεται με συντελεστή 1% έως 4% ανάλογα με το συνολικό ύψος του εισοδήματος.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top