Τρίτο πακέτο για Ελλάδα μετά το Μάιο "βλέπει" η RBS

Τι εκτιμά για την τρόικα η ανάλυση της τράπεζας

Τρίτο πακέτο για Ελλάδα μετά το Μάιο "βλέπει" η RBS

​Για υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας, κάνει λόγο σε έκθεσή της η RBS (Royal Bank of Scotland), γεγονός που όπως υποστηρίζει θα ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας απέναντι στην τρόικα.

Στην ανάλυσή της, η τράπεζα εκτιμά πως η τρόικα θα έρθει σε συμβιβασμό με την ελληνική πλευρά πριν τις εκλογές του Μαΐου για να σκληρύνει εκ νέου την στάση της στη συνέχεια.

Απαιτήσεις για περαιτέρω λιτότητα από την τρόικα θα οδηγήσουν σε κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης, πυροδοτώντας εκλογές που θα θεωρούνται ως de facto δημοψήφισμα για το ευρώ, σημειώνει ο οίκος του οποίου το βασικό σενάριο προβλέπει τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για Ελλάδα με μερική ανάκτηση της πρόσβασης τις αγορές.

Όπως εξηγεί, οι αγορές φαίνονται να έχουν εφησυχάσει όσον αφορά την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες παρά την καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης.

Στην έκθεσή της, η RBS παραθέτει τις βασικές εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα προβαίνοντας παράλληλα σε εκτιμήσεις για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα:

- Η διαφωνία για το δημοσιονομικό κενό το 2014 έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

- Οι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα αυξάνονται και είναι διττοί: Κατ’ αρχάς, η κυβέρνηση συνασπισμού δεν μπορεί να εγκρίνει νέα μέτρα λιτότητας με την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεύτερον, η πολιτική νομιμοποίηση και η σταθερότητα της υπάρχουσας κυβέρνησης θα απειληθούν σοβαρά αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει με μεγάλη διαφορά στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές.

- Μια μέση λύση είναι πιθανή, αλλά… οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι. Η επόμενη φάση της ελληνικής διάσωσης θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις πολιτικές εξελίξεις. Μια κίνηση καλής θέλησης από την τρόικα (αλλά όχι ριζική αλλαγή της στρατηγικής της) ενδέχεται να αμβλύνει τους κινδύνους νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και εμπόδισης της ανάκαμψης. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να επιστρέψει η σκληρή στάση των χωρών του πυρήνα που θα επιμένουν για γρήγορες προσαρμογές του χρέους. Ο πολιτικός συμβιβασμός είναι πιθανότερο να επιτευχθεί πριν τις εκλογές του Μαΐου και οι εντάσεις να εκδηλωθούν μετά τις εκλογές. Εκτίμηση της RBS είναι πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν επιθυμούν στην παρούσα φάση να αντιμετωπίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

- Προ των πυλών ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

- Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να επιστρέψει στις αγορές.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top