Reuters: «Γενναιοδωρία» στο τρίτο πακέτο για την Ελλάδα ή αλλιώς… ΣΥΡΙΖΑ

«Η τρόικα δεν παραδέχεται ότι ένα κούρεμα θα ήταν η καλύτερη λύση»

Μια νέα ιδέα θα πρέπει να δοκιμάσουν ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σχετικά με τη δημιουργία ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα: Τη γενναιοδωρία. Αυτό υποστηρίζει ο αρθρογράφος του πρακτορείου Reuters, George Hay.

Όπως επισημαίνει, η τρόικα επεξεργάζεται τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εξετάζοντας κατά πόσο αυτό θα πρέπει να διευκολυνθεί, χωρίς ��μως να παραδέχεται πως ένα απλό κούρεμα θα ήταν η καλύτερη λύση. Μέχρι στιγμής, η ιδέα που επικρατεί είναι ένας συνδυασμός μείωσης των τόκων και επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως, οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θα πρέπει να περιοριστούν σε μια… φειδωλή προσέγγιση.

Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει «μπαλώματα» τις προτάσεις για μείωση επιτοκίων και επιμηκύνσεων. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, οι πιστωτές της χώρας δεν θα έπρεπε να περιορίζονται σε «πενταροδεκάρες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εάν η Ελλάδα εμφανίσει πλεόνασμα τον Απρίλιο, τότε Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν δεσμευτεί να εξετάσουν ένα είδος ελάφρυνσης της χώρας από το βάρος του χρέους, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, ενώ αναφέρεται και στο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι. Η επικρατέστερη, όπως όλα δείχνουν, πρόταση προβλέπει μείωση των επιτοκίων της προηγούμενης βοήθειας κατά 50 μονάδες βάσης με επιμήκυνση του δανείου από τα 30 στα 50 χρόνια μαζί με ένα νέο δάνειο 15 δις. ευρώ.

«Αυτό ακούγεται γενναιόδωρο», αναφέρει ο αρθρογράφος του Reuters. Σπεύδει ωστόσο να συμπληρώσει ότι είναι κρίσιμο σημείο εάν αυτό το σχέδιο θα παράσχει μια ελάφρυνση χρέους ύψους 3 με 4% του ΑΕΠ που χρειάζεται η Ελλάδα, επιπλέον των δικών της προσπαθειών, για να μειωθεί το χρέος από επίπεδα άνω του 170% του ΑΕΠ, στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020. «Εάν η λύση φανεί πειστική, η ελπίδα είναι ότι οι ξένοι επενδυτές θα ξεκινήσουν να τοποθετούνται και πάλι στα ελληνικά ομόλογα», σημειώνει το δημοσίευμα.

Όπως διαπιστώνει το άρθρο, δυστυχώς για την Ελλάδα, οι δανειστές της Ελλάδας δεν ρέπουν προς τη γενναιοδωρία. Όπως υπενθυμίζει, από το Σεπτέμβριο διαπραγματεύονται με την Αθήνα για την τελευταία δόση του πακέτου διάσωσης. Οι πιστώτριες χώρες έχουν στο μυαλό τους και τις ευρωεκλογές του Μαΐου, οι οποίες δεν αποκλείεται να να ευνοήσουν τους ευρωσκεπτικιστές, και για αυτό το λόγο εξακολουθούν να ζητούν περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, δεν επιθυμούν να ενθαρρύνουν και άλλες χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο, να ζητήσουν αντίστοιχες υποχωρήσεις. Πάντως, οι Έλληνες αισθάνονται ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, εν μέσω σκληρής λιτότητας, «αξίζει» κάποιες παραχωρήσεις.

Όπως σημειώνεται, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκη άμεσου μονομερούς haircut στο ελλ��νικό χρέος. Αν το χρέος «ξεφύγει» τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθεί, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η εναλλακτική στη γενναιότητα ίσως είναι περισσότερος μακροπρόθεσμος «πόνος», καταλήγει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top