Η εφορία θα υπολογίζει τον φόρο υπεραξίας των ακινήτων και ο συμβολαιογράφος θα τον αποδίδει

«Ξεπαγώνουν» οι αγοραπωλησίες ακινήτων

Η εφορία θα υπολογίζει τον φόρο υπεραξίας των ακινήτων και ο συμβολαιογράφος θα τον αποδίδει

​Από την εφορία και όχι από τους συμβολαιογράφους θα υπολογίζεται τελικά ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων και στη συνέχεια θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής με το ποσό του φόρου που θα πρέπει να καταβάλει ο πωλητής του ακινήτου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ, οι φορολογούμενοι - πωλητές των ακινήτων θα επισκέπτονται την εφορία πριν από την υπογραφή των συμβολαίων, προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση του φόρου υπεραξίας. Η εφορία αφού θα ελέγχει τη δήλωση, θα βεβαιώνει τον φόρο υπεραξίας που προκύπτει και στη συνέχεια θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής, με το ποσό του φόρου που θα πρέπει να καταβάλει ο πωλητής του ακινήτου. Ο συμβολαιογράφος μετά τη σύνταξη του συμβολαίου θα παρακρατεί το φόρο υπεραξίας και θα τον αποδίδει στο Δημόσιο. Δηλαδή, θα είναι υπεύθυνος μόνο για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου υπεραξίας.

Τα παραπάνω αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχε τις τελευταίες ημέρες με τους συμβολαιογράφους, προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει με την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου .

Υπενθυμίζουμε πως οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν «παγώσει» σε όλη τη χώρα, καθώς οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τη σύνταξη σχετικών συμβολαίων μέχρι το υπουργείο Οικονομικών να ξεκαθαρίσει το νέο φορολογικό καθεστώς.

Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Επίσης θα εκδοθεί και δεύτερη υπουργική απόφαση, η οποία θα καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού της τιμής κτήσης σε ειδικές περιπτώσεις, με στόχο ο προσδιορισμός της να γίνεται με τη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων και τιμών.

Σημειώνεται πως ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται στη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης του ακινήτου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top