Έως και 500 εκατ. μπορεί να κοστίσει το «μαλλί» για τα αναδρομικά των ένστολων

Ανησυχούν κυβέρνηση και τρόικα

Έως και 500 εκατομμύρια ευρώ και όχι 100.000.000 ευρώ όπως αρχικά είχε υπολογιστεί ενδέχεται να φτάσει η δημοσιονομική επιβάρυνση ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικ��ατείας να κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των ένστολων. Αυτό ανέφεραν σήμερα δικαστικές και κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

«To σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ αναφέρει ότι οι περικοπές περίπου 10% που επιβλήθηκαν στους ένστολους αναδρομικά από την 1η Αυγούστου του 2012, είναι αντισυνταγματικές, καθώς οι ένστολοι ανήκουν στον «σκληρό πυρήνα του κράτους» και γι' αυτό χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης», είπε στο Reuters, δικαστικός αξιωματούχος, εκτιμώντας την δημοσιονομική επίπτωση στα 100 εκατ. ευρώ.

Αξιωματούχος όμως του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το κόστος ενδέχεται να ανέλθει στα 500 εκατομμύρια ευρώ για τους μισθούς από τα μέσα του 2012 μέχρι σήμερα, συνυπολογίζοντας τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις συντάξεις καθώς και στις προαγωγές.

«Το κόστος μπορεί να ανέλθει έως και τα 500 εκατ. ευρώ» υποστηρίζει ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «για να γίνουν ακριβείς υπολογισμοί θα πρέπει να δημοσιευθεί η τελική απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου τους επόμενους μήνες».

Το θέμα έχει προβληματίσει έντονα την κυβέρνηση, αφού μεταξύ άλλων απειλεί το σχέδιο της για τη διάθεση του όποιου πρωτογενούς πλεονάσματος σε ευπαθείς ομάδες, ενώ προκαλεί και νέο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι φέρονται να έστειλαν email για τις συνέπειες της δικαστικής απόφασης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top