Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Ψευτοδίλημμα το νέο Μνημόνιο

«Η χώρα θα πρέπει να εξοικονομεί τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ για το χρέος»

«Το δίλημμα για νέο Μνημόνιο είναι ψευτοδίλημμα» δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «Live U» του STAR ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας με αφορμή την ενδιάμεση έκθεση για τα μέλη των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων.
Ο κ. Λιαργκόβας τόνισε ότι αυτό που θα υπάρχει στο μέλλον είναι «ένα σύνολο δεσμεύσεων, η υλοποίηση των οποίων θα παρακολουθείται στενά από την ΕΕ και το Συμβούλιο των υπουργών, όπου το Κοινοβούλιο θα έχει μικρότερο ρόλο» και πρόσθεσε: «Θα υπάρχει σφικτή πολιτική, δε θα επιτρέπεται στις χώρες να υπάρχει χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας καθώς οι δημοσιονομικό κανόνες ανά την ΕΕ είναι πολύ αυστηροί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας θα πρέπει να εξοικονομεί τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ το χρόνο για να πιάνει τους στόχους για τη μείωση του χρέους. «Είναι απαραίτητη μια ρύθμιση του χρέους είτε αυτό θα είναι κούρεμα είτε επιμήκυνση είτε ένας συνδυασμός» εκτίμησε ο ίδιος.
Ο κ. Λιαργκόβας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί για το χρέος της αλλά πρόσθεσε ότι όταν το χρέος ήταν ιδιωτικό «ήταν μεγαλύτερη η διαπραγματευτική μας δύναμη», κάτι που δεν συμβαίνει τώρα που το μεγαλύτερο μέρος του το έχουν κράτη και οργανισμοί.
Οι 15 προορισμοί της δημοσιονομικής πολιτικής μετά το Μνημόνιο
Οι νέοι περιορισμοί για την ελληνική δημοσιονομική πολιτική, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού, είναι οι ακόλουθοι:
1. Κάθε κράτος - μέλος θεσμοθετεί και τηρεί τον κανόνα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού
2. Κάθε κράτος - μέλος αποφασίζει μεσοπρόθεσμους στόχους
3. Κάθε κράτος - μέλος εφαρμόζει πολιτικές που οδηγούν σε ��ιατηρήσιμα αποτελέσματα
4. Εθνικός νόμος θα πρέπει να προβλέπει μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων από δημοσιονομικούς στόχους
5. Ο προϋπολογισμός θα υπόκειται σε προληπτική εποπτεία / έλεγχοι μέσα από την πολύπλοκη διαδικασία του “ευρωπαϊκού εξαμήνου”.
6. Η πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών θα ελέγχεται στενότερα από την Επιτροπή.
7. Τα συμβαλλόμενα κράτη που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα πρέπει να συμφωνούν με την Επιτροπή “πρόγραμμα δημοσιονομικής και οικονομικής εταιρικής σχέσης” που θα περιλαμβάνει και λεπτομερή προγράμματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να διασφαλισθεί μια διαρκής μείωση υπερβολικών ελλει��μάτων.
8. Ο εθνικός προϋπολογισμός θα πρέπει να ελέγχεται από ανεξάρτητες εθνικές αρχές.
9. Κάθε χώρα θα υπάγεται σε καθεστώς “ενισχυμένης εποπτείας” όταν προσφεύγει στη χρηματοδοτική στήριξη του ΕΜΣ.
10. Η σύναψη μνημονίου συνεννόησης προβλέπεται γενικά για κάθε δάνειο που θα χορηγείται από τον ΕΜΣ.
11. Καθιερώθηκε η “διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών” για την έγκαιρη αντιμετώπιση μακροοικονομικών ανισορροπιών που μπορεί να αποτυπώνονται στο εξωτερικό ισοζύγιο και άλλα μεγέθη.
12. Είχε προηγηθεί το Εuro- Plus – Pact για την ενίσχυση της συνεργασία ς σε θέματα οικονομικής πολιτικής που όμως παραμένουν στην αρμοδιότητα των κρατών – μελών (εισοδηματική πολιτική, εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, μετάβαση σε ένα σύστημα ευελιξίας και ασφάλειας στο ασφαλιστικό κ. α.)
13. Προβλέπεται εμπλοκή του ΔΝΤ σε αμιγώς ενωσιακούς κανονισμούς
14. Η νέα “αιρεσιμόρτητα” στα διαρθρωτικά ταμεία.
15. Η νέα διαδικασία επιβολής κυρώσεων
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top