Η Ελλάδα της κρίσης αναμορφώνεται: Τα 50 πράγματα που έχουν αλλάξει

«Κάτι αλλάζει στην Ελλάδα» τονίζει η Die Welt

Η Ελλάδα της κρίσης αναμορφώνεται: Τα 50 πράγματα που έχουν αλλάξει

Άρθρο-αφιέρωμα στην Ελλάδα… της αλλαγής με τίτλο «αυτά τα 50 πράγματα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα» κάνει η Die Welt.

«Όπου κι αν γυρίσεις στην Αθήνα, βλέπεις ό,τι κάτι αλλάζει στην καθημερινότητα ή το δημόσιο» υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, η οποία απαριθμεί τις 50 αλλαγές που έχουν γίνει στην Ελλάδα, χωρίς απαραίτητα αυτές να αφορούν τις αξιολογήσεις της τρόικας.

2333.jpg
Δείτε τις βασικότερες:

1. Αποδείξεις: Δεν υπάρχει συναλλαγή σε κατάστημα χωρίς απόδειξη.

2. Φόροι: Ο στόχος για το 2013 είναι η είσπραξη περισσότερων φόρων απ’ ότι προβλέπει ο προϋπολογισμός.

3. Φακελάκι: Η κυβέρνηση εισ��γαγε την υποχρεωτική εναλλαγή προσώπων στις θέσεις των προϊσταμένων των εφοριών.

4. Απογραφή δημοσίων υπαλλήλων: Για να μειώσεις τον αριθμό των υπαλλήλων, χρειάζεται να ξέρεις πόσοι είναι και το αντικείμενό της εργασίας τους.

5. Απολύσεις: Όσοι εργάζονται στο Δημόσιο αλλά δεν προσέρχονται στην εργασία τους, απολύονται.

6. Απολύσεις ΙΙ: Οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν 950.000 το 2009, σχεδόν 1 στους 10 Έλληνες. Έγιναν 750.000 το 2012 και θα είναι 660.000 μέχρι το 2016.

7. Μεταρρύθμιση: Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως κύρια προτεραιότητα τη μετάβαση σε μια σύγχρονη διοίκηση.

8. Οικονομία: Η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει κατά το μέγιστο δυνατό τις δαπάνες της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ, με τον προϋπολογισμό να είναι στα 50 εκ. ευρώ.

9. Επισκέπτες: 17 εκ. τουρίστες καταγράφηκαν στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο, αριθμός-ρεκόρ με μεγάλα οφέλη για την τουριστική βιομηχανία.

10. Αγοραστική δύναμη: Η οικονομική απόδοση της χώρας βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από ότι πριν την κρίση, ενώ δραματικά έχει μειωθεί και το βιοτικό επίπεδο.

11. Πρόσβαση στην αγορά. «Προετοιμαζόμαστε για τουλάχιστον περιορισμένη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2014», λέει ο ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας. Οι Έλληνες θέλουν να δανείζονται χρήματα και πάλι από τις αγορές κεφαλαίων.

12. Ασθενής ανάπτυξη: 0,6% οικονομική ανάπτυξη αναμένεται για το 2014. «Η ανάκαμψη ξεκίνησε» δηλώνει αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «τουλάχιστον δεν συνεχίζει η καθοδική πορεία».

13. Εξαγωγές: Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι εισαγωγές έπεσαν κατακόρυφα. Η κυβέρνηση βλέπει αυτή η τάση τώρα σιγά-σιγά να αναστρέφεται, διαπιστώνοντας «σημαντική αύξηση» των εξαγωγών.

14. Πλεόνασμα: Χωρίς την εξυπηρέτηση του χρέους, στην Ελλάδα αναμένεται στον κρατικό προϋπολογισμό για πρώτη φορά ένα μικρό πλεόνασμα της τάξης του 1,2%.

15. Ιδιωτικοποιήσεις: Έχουν εισπραχθεί 4 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Το σχέδιο προέβλεπε σαφώς μεγαλύτερο ποσό.

16. Κτηματολόγιο: Για να πουλήσεις ένα σπίτι θα πρέπει να ξέρεις πρώτα σε ποιον ανήκει. Υπό την καθοδήγηση Ολλανδών ειδικών, η Ελλάδα αποκτά Κτηματολόγιο.

17. Έπαινοι: Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Γουόλτερ Στάινμάιερ εξήρε τους Έλληνες για τις μεταρρυθμίσεις τους: «Το έργο που γίνεται εδώ δεν είναι απλά για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη».

18. Διαδηλώσεις: Όλο και λιγότερο οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

19. Εκκλησιασμός: Περισσότεροι άνθρωποι πάνε στην εκκλησία λέει ο πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρας Μάξιμος, εξηγώντας ότι ο κόσμος ζητά όχι μόνο υλική βοήθεια αλλά και βοήθεια για την ψυχή.

20. Πολιτισμός: 12 εκ. άνθρωποι επισκέφθηκαν το 2013 «τα πιο σημαντικά μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους», όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top