Αντίθετος ο Ιατρικός Σύλλογος στην επιβολή εισιτηρίου 25 ευρώ στα νοσοκομεία

Αντίθετοι και οι φαρμακοποιοί με το 1 ευρώ ανά συνταγή στον ΕΟΠΥΥ

Πρώτη ανάρτηση 19.11


Την αντίθεσή του εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στην επιβολή εισιτηρίου 25 ευρώ στην εισαγωγή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Όπως υποστηρίζει ο ΙΣΑ στη σχετική ανακοίνωση η πλειονότητα των ασθενών, οι οποίοι αδυνατούν να το πληρώσουν, εξωθούνται «σε «αναγκαστική» αποφυγή της νοσηλείας, καθώς το αγαθό της υγείας και η δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη κοστίζει απαγορευτικά ακριβά.

Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση κατάργηση ή και την αναστολή εφαρμογής της σχετικής διάταξης νόμου και υπενθυμίζει την πρότασή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος.

«Ο ΙΣΑ πιστεύει στην ανάγκη εξορθολογισμού του Συστήματος Υγείας μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς και συστήματα εξυγίανσης. Δεν συναινεί όμως σε κανενός είδους οριζοντίων μέτρων σε βάρος του πολίτη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την αντίθεσή του επίσης με ένα άλλο μ��τρο στην Υγεία, στην καταβολή από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ 1 ευρώ ανά συνταγή, εξέφρασε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Το μέτρο πάντως έχει ανασταλεί προσωρινά λόγω τεχνικών προβλημάτων, αλλά η υλοποίηση της σχετικής διαδικασίας αναμένεται να ξεκινήσει σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη στις 8 Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος διευκρίνισε ότι το ένα ευρώ δεν το εισπράττει ο φαρμακοποιός αλλά με αυτό μεταφέρεται στους ασφαλισμένους μέρος της κρατικής επιβάρυνσης. «Πρόκειται δηλαδή για έμμεση αύξηση της συμμετοχής του και αυτό αφορά τους πάντες. Δεν εξαιρεί καμία πάθη��η και κανέναν ασφαλισμένο» υποστήριξε. Ανέφερε ακόμα ότι επειδή κάθε συνταγή μπορεί να περιέχει μόνο μέχρι τρία φάρμακα, η επιβάρυνση του ασφαλισμένου αν χρειασθεί περισσότερα θα είναι διπλάσια.

Ο Υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, μιλώντας στο Σταρ, στο ρεπορτάζ του Βαγγέλη Γκούμα, διευκρίνισε ότι τα μέτρα δεν ισχύουν για όσους έχουν χρόνια προβλήματα ή είναι άποροι. Υποστήριξε επίσης ότι το μέτρο είναι αναγκαίο και ότι σε περίπτωση που δεν εφαρμοζόταν από την πρώτη του έτους, θα έπρεπε να καταφύγει σε άλλα ισοδύναμα μέτρα πιο οδυνηρά.

Από το μέτρο της είσπραξης των 25 ευρώ σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου αποκλείονται ομάδες ασθενών με χρόνιες παθήσεις ενώ αν δεν υπάρχουν χρήματα μετά τη νοσηλεία, το ποσό θα εισπράτεται από την εφορία.

Ένταση επικράτησε πάντως το πρωί στα γραφεία κίνησης των ασθενών στα νοσοκομεία στο άκουσμα της εφαρμογής του μέτρου των 25 ευρώ σε κάθε εισαγωγή. Τα 5 ευρώ αντιστοιχούν στην εισαγωγή και τα 20 ευρώ στα νοσήλια και το ποσό εισπράττεται εφάπαξ.

Η κάμερα του Σταρ βρέθηκε στο νοσοκομείο Σωτηρία οπου κατέγραψε τον τρόπο που εφαρμόζεται το μέτρο.

Δείτε το βίντεο…


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top